Denník N

Som plne zaočkovaný. Aká je šanca, že sa nakazím a môžem ďalej šíriť vírus?

Očkovanie v Michalovciach. Foto – TASR
Očkovanie v Michalovciach. Foto – TASR

Výsledok pozitívneho testu by nemal prekvapiť ani osobu po dvoch dávkach. Riziko, že takýto človek skončí v nemocnici, je však výrazne nižšie.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz minulý mesiac povedal, že sa pandémia sa pre očkovaných skončila. Slovenský minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pre Postoj zase tvrdil, že očkovaní pre spoločnosť nie sú nebezpeční a prípadný lockdown sa ich týkať nebude.

Na druhej strane byť zaočkovaný proti covidu neznamená, že ľudia sa už nemôžu infikovať. Ako postupuje zaočkovanosť a rastú prípady v mnohých štátoch, stúpa vo svete aj počet ľudí, ktorým prišiel v esemeske výsledok pozitívneho testu aj napriek tomu, že mali za sebou dve dávky vakcíny.

Príkladom sú britský minister zdravotníctva Sajid Javid, hráči New York Yankees či niektorí olympionici v Tokiu.

Odporcovia očkovania to berú ako dôkaz, že vakcína nefunguje, čo podľa odborníkov nie je pravda. Obávajú sa tiež, že zaočkovaní ľudia, ktorí sa nebudú musieť testovať, budú šíriť vírus napríklad na hromadných podujatiach.

Ako to teda je: aká vysoká je šanca, že sa nakazíte koronavírusom, aj keď ste plne zaočkovaný? A nakoľko môžete ten vírus ďalej šíriť?

Nechránia na sto percent

Už počas klinických štúdií bolo jasné, že vakcíny nechránia na 100 percent a aj zaočkovaní ľudia sa môžu infikovať, prípadne aj ochorieť. Delta variant, zdá sa, o niečo lepšie obchádza imunitnú odpoveď (juhoafrická beta však ešte o trochu viac).

Stále sú však šance infikovať sa nižšie ako u osôb bez vakcíny. Podľa júlovej štúdie na desaťtisícoch ľudí v Británii, ktorá bola publikovaná v magazíne The New England Journal of Medicine, vakcína od Pfizeru-BioNTechu chráni pri delte pred covidom s príznakmi po dvoch dávkach na 88 percent a vakcína od AstraZenecy na 67 percent.

Podobná účinnosť na Pfizer vyšla aj výskumníkom v Kanade.

Účinnosť vakcín od Pfizeru (BNT126b2) a AstraZenecy (ChAdOx1 nCoV-19) pred covidom v prípade alfy a delty po prvej a druhej dávke. Zdroj – nejm.com

To znamená, že v hypoteticky rovnakých podmienkach ochorie 100 neočkovaných, no len 12 očkovaných Pfizerom a 33 očkovaných AstraZenecou. Tí očkovaní navyše budú mať ľahší a kratší priebeh, výrazne menej im hrozí hospitalizácia a skoro vôbec úmrtie.

„Kedykoľvek mi pacienti povedia, že aj napriek očkovaniu majú mierne ochorenie, vždy im odvetím, že môžu byť radi, že sú stále tu, aby sa mohli sťažovať,“ povedal pre Financial Times profesor infektológie William Schaffner.

Ochrana pred samotnou infekciou bude ešte o trochu nižšia. Podľa britského denníka sa odhady pohybujú od 60 do 90 percent.

Mnohí hovoria, že vakcína nefunguje ako tie, ktorými nás očkovali v detstve, čo nie je úplná pravda. Na porovnanie – vakcíny proti osýpkam chránia na 97 percent a proti mumpsu na 88 percent. Účinnosť vakcíny proti chrípke je posledné roky menej ako 50 percent.

Údaje z Izraela

Na druhej strane trochu menej povzbudivé čísla prichádzajú ostatné týždne z Izraela. Krajina hlási nárast prípadov, zaočkovaných má 62 percent populácie.

V minulotýždňovej správe ministerstva zdravotníctva sa píše, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie