Denník N

Hrala všetkými farbami, ale už niekoľko rokov bledne. Umierajúcu Veľkú koralovú bariéru UNESCO medzi ohrozené nezaradilo

Potápač monitoruje zdravie koralov v austrálskej Veľkej koralovej bariére. Foto: TASR/AP
Potápač monitoruje zdravie koralov v austrálskej Veľkej koralovej bariére. Foto: TASR/AP

Je vysoké riziko, že koralové útesy zaniknú, a ak zaniknú, tak hrozí zánik 25 percent morských organizmov,“ hovorí profesor biológie Vladimír Kováč.

Vráskavec malý je najmenšia veľryba. Dorastá len do dĺžky osem metrov. Keď sa na južnej pologuli blíži zima, tieto veľryby opúšťajú mrznúce antarktické vody a preplávajú aj sedemtisíc kilometrov, aby sa dostali k severovýchodnému pobrežiu Austrálie.

Práve tam sa na dĺžke 2300 kilometrov ťahá najväčší a najrozmanitejší ekosystém na svete: Veľká koralová bariéra.

Zvykla hrať všetkými farbami. No keď tam malé veľryby prišli tento rok v júni, farieb tam našli zase o niečo menej. Minulý rok prešla Veľká koralová bariéra už tretím veľkým blednutím za posledných päť rokov. Dohromady prišla o viac ako polovicu svojich koralov.

Aj napriek tomu sa 21-členná komisia UNESCO rozhodla, že ju ešte nezaradí na zoznam ohrozených pamiatok svetového dedičstva.

Do tohto kroku ju tlačili hlavné environmentálne skupiny. Podľa správy minuloročného panelu expertov OSN hrozí, že ak globálna teplota stúpne o 1,5 stupňa Celzia, vyhynie až 90 percent svetových koralov.

Tvrdú lobby proti zaradeniu bariéry na zoznam ohrozených miest však spustila austrálska vláda. Prišli by totiž o turistov, ktorí sa tam, okrem iného, chodia potápať s vráskavcami malými.

Stráca farbu aj život

Podľa interaktívneho webového sprievodcu Veľkou koralovou bariérou z dielne britského prírodovedca Davida Attenborougha, známeho z dokumentárnych seriálov a filmov BBC, je toto miesto svojou rozlohou veľké ako Taliansko domovom pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie