Denník N

Tatranský spoj mal ísť až do Tatier? čudujú sa v Žiline. Prečo nejazdí autobus z poľských do slovenských hôr

Na turistiku do Západných Tatier môžu Poliaci chodiť iba autami. Foto - TASR
Na turistiku do Západných Tatier môžu Poliaci chodiť iba autami. Foto – TASR

Poliaci milujú slovenské hory, no dostať sa do nich bez auta je stále problém.

Už viac ako štyri roky sa pracuje na zavedení spoločnej cezhraničnej autobusovej linky Malopoľského vojvodstva a Žilinského kraja, ktorá prepojí horské obce v poľskej a slovenskej časti Západných Tatier. Autobus mal spojiť významné turistické lokality ako Zakopané, Chochołowská dolina, Oravice a Roháče.

Niekoľko týždňov pred spustením spojov sa ukázalo, že tatranský autobus, na ktorom sa pracuje od roku 2017, ľudí neodvezie do slovenských Tatier, ale iba zo Suchej Hory do Trstenej. Malopoľské vojvodstvo je tým prekvapené a Žilinský kraj tvrdí, že Poliaci zabudli uviesť, že tatranský autobus má zachádzať do Tatier.

Pilotný projekt

Tatranská cezhraničná linka bola v prevádzke už minulý rok, spustená bola však ako pilotná a plne financovaná Malopoľským vojvodstvom, ktoré platilo aj za slovenský úsek. Malopoľskí úradníci však mali voči Slovákom nevôľu, že sa partneri nepodieľali na nákladoch za spojenia.

Ukázalo sa, že Poliaci zabudli informovať Slovákov o spustení cezhraničného spojenia a Žilinský kraj si počas celého roku 2020 neuvedomoval, že autobus, na ktorom pracovali dva roky predtým, už prechádza cez ich územie a teší sa veľkému záujmu.

Znie to absurdne? Áno. V oboch regiónoch došlo v roku 2019

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie