Denník N

Do Tokia leteli v nákladnom lietadle s mrazenými rybami. Ragbisti Fidži obhájili olympijské zlato

Hráči Fidži po výhre nad Novým Zélandom v sedmičkovom ragby. Foto - TASR/AP
Hráči Fidži po výhre nad Novým Zélandom v sedmičkovom ragby. Foto – TASR/AP

Za úspechom Fidži sú aj socio-ekonomické faktory. Keď sa kapitánovi nechcelo na tréningu behať, schovával sa v kríkoch.

Na takmer 900-tisícovom ostrove v Melanézii sa dnes oslavuje. Fidži obhájilo triumf spred piatich rokov z Ria a opäť vyhralo olympiádu v sedmičkovom ragby. Vo finále porazilo Nový Zéland 27:12 a obyvateľom prinieslo dôvod na radosť, hoci ostrov momentálne bojuje s koronavírusom.

Na Fidži je zákaz vychádzania od šiestej večer, na Twitteri sa však objavovali zábery z rôznych častí krajiny po deviatej, keď ľudia na uliciach spolu oslavovali. „Aký zákaz vychádzania? Oslavy práve začali a Fidžijčania mohli aspoň dnes zabudnúť na covid,“ písal fotograf Monish Nand.

Fidži je vo väčšine športov úplným outsiderom, ďalší triumf v ragby však nie je prekvapením. V Riu porazilo vo finále Veľkú Britániu, teraz pridalo ďalšie zlato. Krajina pritom nikdy pred rokom 2016 na olympijských hrách nezískala žiadnu medailu.

Odkedy na olympiádu zaradili aj ragby, Fidži však dominuje. „Bolo by krásne, ak by Fidži už vyhrávalo mužský turnaj v sedmičkovom ragby navždy. A možno sa im to aj podarí,“ napísal novinár Andrew Cotter.

Pre Fidži znamená triumf na olympiáde veľa. Po víťazstve v Riu v krajine vyhlásili štátny sviatok, teraz premiér Frank Bainimarama hráčom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie