Denník N

Historický proces vo Vatikáne: cirkev prišla o milióny, obvinený je aj kardinál

Angelo Becciu. Foto – TASR/AP
Angelo Becciu. Foto – TASR/AP

Angelo Becciu ešte donedávna patril k najvplyvnejším ľuďom vo Vatikáne. Roky pôsobil v diplomacii, mal vysokú funkciu na Štátnom sekretariáte a pravidelne sa stretával s pápežom Františkom, ktorý ho v roku 2018 vymenoval za kardinála.

V utorok sa však postavil pred súd v procese, ktorý svetové médiá označili za historický a najväčší v dejinách Vatikánu.

„Pápež chcel, aby som sa postavil pred súd. Som poslušný, a preto som tu,“ povedal Becciu, jeden z desiatich ľudí, ktorých obvinili z finančných podvodov a zneužitia úradu. Proces sa točí najmä okolo kontroverznej investície do nehnuteľnosti v Londýne.

Vatikán pri nej prišiel o milióny eur a vyšetrovatelia hovoria o prehnitom systéme.

Investícia, ktorá sa nevyplatila

Harrods je známy luxusný obchodný dom v Londýne. Jeden z jeho skladov v hlavnom meste Británie sa pred rokmi developeri rozhodli premeniť na drahé byty. Projekt prilákal Vatikán, ktorý doň v roku 2013 investoval cez dvoch talianskych finančníkov.

Časť peňazí mala pochádzať aj z verejnej zbierky, ktorá je známa ako Svätopeterský halier, časť si Vatikán požičal od švajčiarskej banky Credit Suisse.

Cena nehnuteľnosti však bola nafúknutá, čo prinieslo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Pápež František

Svet

Teraz najčítanejšie