Denník N

Uspeli, keď 163-krát zopakovali rovnaké slovo, vyrovnali rekord Beatles a prirovnávajú sa k Escobarovi

Foto - Quality Control
Foto – Quality Control

Americké hip-hopové trio Migos dokázalo aj počas pandémie zarobiť veľa peňazí.

Cez leto dali o sebe znovu vedieť. Momentálne najznámejšia hip-hopová skupina prišla s novým albumom Culture III. Ten sa síce nedostal na prvú priečku v hitparáde US Billboard 200 (predbehol ich mladý rapper Polo G), ale návrat Migos po vyše troch rokoch bez albumu nastal v najvhodnejšom čase: keď sa svet začal otvárať.

Migos totiž robia hudbu, ktorá sa najlepšie počúva na večierkoch. Na hip-hopovú scénu výraznejšie vstúpili v roku 2013 a žáner úplne zmenili.

Hoci im časť expertov vplyv na hip-hop nepriznáva, patria k revolucionárom. Nedávno sa populárny playlist na Spotify s názvom Rap Caviar fanúšikov spýtal, ktorí interpreti by sa za posledné desaťročie dostali na rapový Mount Rushmore. Prvé tri miesta obsadili Drake, J. Cole a Kendrick Lamar. O tom štvrtom prebiehala diskusia: bude to Future či Big Sean? V ankete nakoniec vyhrala Nicki Minaj.

Quavo, jeden z tria interpretov za Migos, potom sklamane rozprával, že sa na nich úplne zabudlo. Nevýhodou Migos podľa neho bolo, že sú až traja. Quava dopĺňajú Offset a Takeoff, pričom každý z nich znie v skladbách inak.

Priniesli revolučný „triplet flow“, ktorý v hip-hope predtým nikto výraznejšie nepoužíval – možno s výnimkou Bone Thugs-n-Harmony. Migos potom inšpirovali mladších, napríklad Playboia Cartiho, Gunnu či Lil Babyho.

Keď v roku 2013 vydali jeden zo svojich najúspešnejších singlov »Versace«, stali sa hviezdami. Tá pieseň ich symbolizuje: 32 percent textu tvorí slovo Versace (dokopy sa zopakuje 163-krát), pričom text je najmä o móde a bohatstve.

Migos teda môžeme považovať za jedných zo zakladateľov „mumble rapu“, ktorý začal v polovici uplynulej dekády v americkom hip-hope dominovať. Text už nebol taký dôležitý ako v minulosti – hitmi sa stávali skôr piesne, ktoré v poslucháčoch vyvolávali nejaký pocit a emócie. Migos také skladby dokázali robiť majstrovsky.

Ako Michael Jordan?

Na novinke Culture III pokračujú v rovnakom štýle. Sú tu skladby, ktoré sa hodia na oslavu narodenín, festivaly či športové podujatia. V prípade Migos pritom išlo vlastne už o comeback: predchádzajúci album Culture II vyšiel ešte v januári 2018.

Medzitým sa však zo scény nestratili. Quavo napríklad hosťoval na albume Justina Biebera, Offset pritiahol na seba pozornosť vďaka vzťahu s úspešnou rapperkou Cardi B a aj spolupráci s módnou značkou Off-White, ktorú predvádzal na Paris Fashion Week.

Všetci traja členovia navyše v roku 2018 prišli so sólo albumami, ktoré sa však kvalitou ani komerčným úspechom nevyrovnali skupinovým projektom. Skvele sa navzájom dopĺňajú, a preto sa vrátili k spoločnej tvorbe. „Bolo to, ako keď si Michael Jordan šiel zahrať bejzbal, ale potom sa rovno vrátil k basketbalu,“ povedal Quavo pre NME.

Počas uplynulého poldruha roka nemohli ani robiť takmer žiadne koncerty, napriek tomu zarábali. Trojica rapperov sa totiž nespolieha len na hudbu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie