Denník N

Starosta Hviezdoslavova: Deväťdesiate roky sa opakujú. Nepoznám starostku alebo starostu, ktorí by mali pokoj od developerov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na budúci rok hrozí, že slušní ľudia nebudú v komunále kandidovať. Povedzme si úprimne, kto pôjde za 1500 – 1700 eur v čistom pracovať do komunálu a potom si sadne do áut, o ktorých nevie, či náhodou nevybuchnú, hovorí Marek Lackovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Stalo sa, že viackrát prefrčali okolo autá s vybľakovaním „daj si zajtra pozor, keď budeš štartovať“, hovorí o formách zastrašovania starosta Hviezdoslavova Marek Lackovič (PS). V pondelok mu po ohlásení stavebnej uzávery v obci niekto rozbil okno na aute a prehrabával sa v dokumentoch.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako sa miestni developeri snažia uzurpovať si moc v obci,
  • že vrcholoví politici si zo starostov robia „handry“,
  • či bude opätovne kandidovať za starostu,
  • ako vníma situáciu v Progresívnom Slovensku a či je Irena Bihariová dobrou predsedníčkou strany.

Tento týždeň vám niekto rozbil okno na služobnom aute. Incident sa odohral len pár hodín po tom, ako ste v obci vyhlásili stavebnú uzáveru. Máte pocit, že vás chce niekto zastrašiť?

Nerád by som predbiehal a vynášal súdy. Za dôležitejší považujem odkaz, že v aute boli rozhádzané dokumenty, ktoré som si niesol domov, aby som dokončil nedokončené veci. Je totiž iluzórne myslieť si, že robota starostu trvá len osem hodín denne. Kopec vecí dokončujeme často až do noci doma.

Vnímam to ako nejaký pokus – o rok a pol tu máme komunálne voľby, drobné zastrašovanie kontinuálne trvá už od môjho nástupu zo strany určitého okruhu osôb, ktoré sa musia naučiť, že sa veci po novom robia transparentne. Snažíme sa mať to správne hodnotové smerovanie, sme krajina európskeho priestoru a ako obec chceme ísť príkladom, nechceme vydávať veci pokútnymi spôsobmi a zákulisne. Očividne sa po tých dvojročných rôznych zastrašovačkách prešlo do ďalšej fázy.

Spomenuli ste porozhadzované dokumenty. Zmizlo vám niečo?

Zmizli mi len nejaké súkromné veci drobnej až zanedbateľnej hodnoty, ktoré som so sebou stále nosil, nejaké osobné veci z ruksaku. Považujem to preto skôr za pokus o zastrašenie, nič cenné nezmizlo.

Prípadom sa zaoberá aj polícia. Dostali ste ochranku?

Musím poďakovať za promptnú snahu polície ochrániť moju osobu – hneď ako som požiadal Obvodné oddelenie policajného zboru v Šamoríne o zvýšený dohľad nad majetkom, resp. domom, kde mám malého syna, okamžite zareagovali zvýšeným hliadkovaním a strážením toho priestoru. Nevie sa, či to bude nejak eskalovať. Bolo už podané aj trestné oznámenie a vec sa rieši v súčinnosti s policajným zborom a naším právnym úsekom v rámci obce.

Prečo ste vlastne v obci vyhlásili stavebnú uzáveru?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie