Denník N

Ocitla sa na zozname smrti, teraz vyhrala OH. Filipínka na ulici predávala ryby a trénovala s kusmi betónu

Hidilyn Diazová po víťazstve na OH v Tokiu. Foto - TASR/AP
Hidilyn Diazová po víťazstve na OH v Tokiu. Foto – TASR/AP

„Áno, dnes večer sa dobre najem,“ povedala so smiechom filipínska vzpieračka Hidilyn Diazová krátko po tom, ako pre svoju krajinu v Tokiu vybojovala prvé olympijské zlato v histórii.

Triumf 30-ročnej vzpieračky v 55-kilogramovej kategórii, počas ktorého pokorila dva olympijské rekordy, je vôbec prvým víťazstvom Filipín v bezmála 100-ročnej olympijskej histórii krajiny.

S výnimkou bojkotu v roku 1980 sa Filipíny, ktoré pozostávajú z takmer 8-tisíc ostrovov s viac ako 100-miliónovou populáciou, objavili na každej letnej olympiáde od roku 1924. Pred Diazovej úspechom získali desať medailí, no ani jednu zlatú.

Preto nikoho neprekvapí, že vzpieračku doma oslavujú ako národnú hrdinku. Verejne ju chválili miestne politické špičky či svetoznámy filipínsky boxer a miestna ikona Manny Pacquiao, ktorého popularite sa jediná ženská filipínska medailistka z OH podľa mnohých už prinajmenšom vyrovná.

„Ďakujem za tvoju tvrdú prácu a vytrvalosť,“ napísal Pacquiao na sociálnej sieti.

Už menej sa však hovorí o tom, že Diazovej úspech sa zrodil na pozadí chudoby, mnohoročného odriekania, ale aj vyhrážok a odlúčenia od rodiny.

Na olympiádu sa navyše posledný polrok pripravovala v záhrade svojho provizórneho domu a ako činky jej poslúžili fľaše od vody zavesené na bambusovej tyči.

Pre pandémiu sa totiž zasekla v Malajzii, kde boli zatvorené posilňovne. Jej tréning tak miestami pripomínal prípravu Silvestra Stalloneho v známom boxerskom filme Rocky IV.

Betón v konzerve

Diazová po svojom olympijskom víťazstve pre agentúru AFP prezradila, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie