Denník N

OH, 6. deň: Jeden úspešný a jeden smutný príbeh slovenskej streľby. Ďalší uvidíme cez víkend

Erik Varga a Zuzana Rehák Štefečeková. Foto - TASR, koláž N
Erik Varga a Zuzana Rehák Štefečeková. Foto – TASR, koláž N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

štvrtkový program mal byť podľa niektorých zahraničných komentátorov menej záživný ako tie predchádzajúce. Naši fanúšikovia to však zrejme videli inak.

Po sklamaniach viacerých opôr sme od rána sledovali trapistku Zuzanu Rehák Štefečekovú, ktorá v kvalifikácii utvorila svetový rekord. Vo finále síce prišli aj chyby, no naďalej bola najvyrovnanejšou strelkyňou dňa a získala zlatú medailu.

Rehák Štefečeková je dôkazom, že materstvo nie je prekážkou špičkových výkonov. Najväčší úspech kariéry dosiahla v 37 rokoch ako matka dvoch synov.

Popri jej víťazstve sme však sledovali aj smutný príbeh slovenského trapu. Erik Varga sa stal pred 29 rokmi juniorským majstrom sveta a minimálne odvtedy sníva o olympijskej medaile. A bude o nej snívať najmenej ďalšie dva dni, keď mu opäť nevyšla individuálna disciplína.

V akcii boli aj ďalší Slováci vrátane kanoistky Moniky Škáchovej, ktorá síce na konci semifinálovej trate urobila „eskimáka“, no aj tak postúpila do finále. V ňom skončila predposledná.

Vo štvrtok zároveň skončil boxer Andrej Csemez, podľa jeho trénera Tomáša „Kida“ Kovácsa však to najlepšie predvedie až o tri roky v Paríži.

Olympijský súhrn prinášame po každom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


1. Štefečeková získala prvú slovenskú medailu

Žiadna strelkyňa v histórii nedosiahla v kvalifikácii na významnom podujatí čistý nástrel 125 bodov.

Až kým sa to v Tokiu nepodarilo Zuzane Rehák Štefečekovej, ktorá pred odletom do Tokia odmietala hovoriť o medaile.

Po tom, čo trafila 125 kvalifikačných holubov a utvorila nový svetový rekord, však už svoje ambície nemohla skrývať. „Tréningy boli veľmi dobré, ale nechcela som sa priznávať,“ povedala pred finále pre TASR.

Vo finále bola Rehák Štefečeková najvyrovnanejšia. Na začiatku síce mala menšie problémy, keď minula štyri z pätnástich terčov, no následne sa trafila desať ráz za sebou. Dostala sa na prvé miesto, na ktorom ostala až do konca.

Slovenská trapistka trafila dokopy 43 z 50 terčov, teda o jeden viac ako strieborná Kayle Browningová.

„Veľmi sa teším, že som si počas celého finále dokázala udržať chladnú hlavu a vydržala dobre strieľať až do konca,“ povedala v bezprostrednej reakcii po finále.

Pre Rehák Štefečekovú ide o prvé zlato v kariére. Predtým získala strieborné medaily v Pekingu 2008 a Londýne 2012.

Na predchádzajúcich hrách v Riu neštartovala, pretože v apríli 2016 sa jej narodil syn Nathan. O tri roky neskôr sa jej narodil aj druhý syn Noah.

Rehák Štefečeková je po Anastasii Kuzminovej ďalším dôkazom, že materstvo nie je prekážkou špičkových výkonov.

„Všetky športovkyne, ktoré poznám, sa po pôrode vrátili do športu silnejšie,“ povedala v októbrii 2019 pre Denník N.


2. Vargovo trápenie na olympiádach pokračuje

V disciplíne trap sme popri krásnom príbehu Zuzany Rehák Štefečekovej sledovali aj smutný príbeh Erika Vargu. Tento 45-ročný športovec sa streľbe venuje už od roku 1987. Juniorským majstrom sveta sa stal ešte za Československa v roku 1992.

Vo svojej kariére vyhral všetko, čo sa dalo – okrem olympiády. Má zlaté medaily z majstrovstiev sveta, majstrovstiev Európy aj Európskych hier. Je víťaz Svetového pohára aj bývalá svetová jednotka.

Počas viacerých sezón bol lepší ako Zuzana Rehák Štefečeková či skeetarka Danka Barteková, ale obe strelkyne sú oveľa známejšie, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

OH Tokio 2021

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie