Denník N

Ohúril USA a je taký dobrý, že si musel nájsť novú obťažnosť. Lezcovi z Brna to však na olympiáde nemusí stačiť

Adam Ondra. Foto – AP
Adam Ondra. Foto – AP

Jej výška je takmer tisíc metrov, má zvislý sklon a je prakticky úplne hladká. Cesta s názvom Dawn Wall v Yosemitskom národnom parku je vo svete viacdĺžkového lezenia najťažšou výzvou.

Dohady o tom, či je vôbec možné zdolať ju voľným prelezom, ukončili až v roku 2015 americkí lezci Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson. Ich počínanie vtedy sledovali celé Spojené štáty, a keď po takmer troch týždňoch vystúpili na vrchol, gratuloval im aj vtedajší prezident Barack Obama. „Pripomínate nám, že nič nie je nemožné,” napísal.

Američania posunuli hranice svojho športu a zároveň stanovili základný časový rekord cesty Dawn Wall – zdolali ju za 19 dní.

Rekord však vydržal v platnosti len niekoľko mesiacov. V októbri 2016 totiž prišiel do ​​Yosemitov Čech Adam Ondra a predviedol, prečo je považovaný za najlepšieho lezca súčasnosti. Podľa niektorých dokonca za najlepšieho v histórii.

Takmer kilometrovú zvislú líniu vyliezol za osem dní, hoci s takými vysokými skalami nemal veľa skúseností. Známy bol skôr vďaka výkonom na kratších skalách alebo ako úspešný športový lezec. Rozšíril tak vlastný zoznam výnimočných lezeckých rekordov, ku ktorým odvtedy pridal mnohé iné.

O ďalší rekordný zápis sa pokúsi už o pár hodín. V utorok sa totiž v Tokiu začína historicky prvá olympijská súťaž v športovom lezení.

A hoci sme Ondru označili za najlepšieho lezca súčasnosti, na olympiáde, paradoxne, nie je hlavným favoritom na zlato. Sám však hovorí, že táto pozícia mu vyhovuje.

Najlepší už v trinástich

Adam Ondra mal len osem rokov, keď špecializovaný lezecký portál 8a informoval o „novom zázračnom dieťati“ z Brna. „Nechceme vytvárať žiaden tlak na Adamove útle plecia, ale toto je určite niekto, koho sa oplatí do budúcna sledovať,” napísal v roku 2001.

V tom čase už Ondra vedel, že na svete existujú aj ľudia, ktorí sa nevenujú lezeniu. Pred pár mesiacmi to ešte netušil. Narodil sa totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie