Denník N

Má malé dieťa, ale nemôže sa s ním vídať. V rodnom liste totiž nie je zapísaný ako jeho otec

Ilustračné foto - Flickr.com/Marco Verch
Ilustračné foto – Flickr.com/Marco Verch

Mladý muž by chcel, aby mu súdy uznali otcovstvo. Nečakal, že to bude také komplikované.

Peter (pre citlivosť prípadu používame vymyslené meno, skutočnú identitu muža poznáme), študent vysokej školy, si začal s o niečo staršou ženou s dieťaťom. Býval s ňou v prenájme, občas sa stretol s otcom dieťaťa, keď si ho prišiel prevziať. Žena mu tvrdila, že je rozvedená, a mnohé tomu aj nasvedčovalo.

Ich vzťah sa prehĺbil a narodilo sa z neho dieťa. Dnes má rok a pol. V jeho rodnom liste však ako otec nie je uvedený Peter, ale manžel jeho bývalej partnerky, ktorá, ako sa ukázalo neskôr, nebola nikdy rozvedená, len s manželom vtedy nežila v spoločnej domácnosti. Klamstvo o jej rodinnom statuse nebolo prvým ani posledným v ich vzťahu. Peter priznáva, že sa „namotal“ a že jeho bývalá partnerka zneužila, že bol mladý a naivný.

Petra zavádzala aj v súvislosti s dieťaťom, nechcela, aby s ňou bol pri pôrode, poslala mu len fotografiu dieťaťa a ukázala mu rodný list, kde bol uvedený ako otec. Neskôr však zistil, že išlo o falzifikát.

Petrova bývalá partnerka momentálne žije so svojím manželom. Vrátila sa k nemu a on prijal jej dieťa. V rodnom liste figuruje ako otec dieťaťa. S Petrom podľa jeho slov ex-partnerka nekomunikuje, prerušila s ním akékoľvek kontakty, len občas za ňu hovorí jej manžel.

Peter, ktorý sa cíti podvedený a chcel by byť uvedený v rodnom liste dieťaťa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie