Denník N

Fico si na FB mýlil impeachment a infringement, myslel to druhé

Robert Fico je jediný premiér zo štyroch krajín, ktoré nesúhlasili s kvótami, ktorý chce pre kvóty ísť aj do právneho sporu. Foto – TASR
Robert Fico je jediný premiér zo štyroch krajín, ktoré nesúhlasili s kvótami, ktorý chce pre kvóty ísť aj do právneho sporu. Foto – TASR

Procedúra infringement môže skončiť na súde, v 85 percentách sa však krajiny s Európskou komisiou dohodnú.

Právny spor, ktorý Slovensku hrozí pre nedodržanie kvót na utečencov, je v Európskej únii celkom bežný. Volá sa procedúra infringement a premiér je ochotný jej čeliť aj podľa utorkového vyhlásenia.

„Pokiaľ budem predsedom vlády, povinné kvóty na Slovensku realizované nebudú. Pôjdem radšej do infrigementu, ako by som sa podvolil diktátu Bruselu,“ napísal premiér Robert Fico na svojom oficiálnom facebookovom profile.

Najskôr sa síce pomýlil, keď namiesto infringement napísal impeachment. To znamená ústavná obžaloba štátneho úradníka, často poslanca či prezidenta. Slovo sa stalo známe pri odvolávaní Billa Clintona z postu amerického prezidenta pre kauzu Monika Lewinská.

V opravenom Ficovom statuse bola stále chyba, v slove chýbalo písmeno „n“. Podobne o impeachmente najskôr v utorok večer písala aj agentúra TASR.

Statusy si nepíše sám premiér.

edit history

Čo je to teda infringement a ako sa teda môže Slovensko brániť rozhodnutiu z utorka?

15 percent skončí na súde

Infringement znamená porušenie zákona a pravidiel EÚ zo strany členskej krajiny.

Podľa stránky Európskej komisie to vôbec nie je také výnimočné a vo väčšine prípadov sa to ani nekončí súdom. Postup je nasledovný.

Ak Komisia zistí, že členský štát porušil zákon EÚ, najskôr obe strany spolu komunikujú a snažia sa nájsť riešenie. Ak sa tak nestane, prichádza k oficiálnemu procesu infringementu. Ten má viacero bodov.

  1. Komisia požiada vládu, aby napísala, prečo sa nechce podriadiť, má na to dva mesiace.
  2. Ak nebude súhlasiť s odpoveďou štátu, do dvoch mesiacov napíše Komisia vláde, že porušila zákon EÚ.
  3. Ak sa Komisii nebude zdať odpoveď dostatočná, môže prípad dať na Súdny dvor Európskej únie a požadovať trest za neuposlúchnutie (pokuta či denné penále). Ako však píše stránka Európskej komisie, málokedy to zájde tak ďaleko, v 85 percentách prípadov sa to vyrieši bez súdu.
  4. Súdny dvor EÚ rozhodne, či krajina porušila zákon EÚ. V priemere k rozhodnutiu príde po dvoch rokoch.
  5. Ak sa krajina napriek penále nepodvolí, môže Komisia znova poslať list a vrátiť prípad na Súdny dvor EÚ, ktorý môže dať vyššiu pokutu.

Procedúra infringementu je celkom bežná. Podľa údajov Európskej komisie Slovensko v novembri 2014 riešilo 27 prípadov infringementu, priemer členského štátu EÚ bol 30. Jednotlivé prípady voči nám trvajú v priemere takmer dva roky.

Počet prípadov infringementu voči Slovensku a priemer krajín EÚ. ZDROJ - EK
Počet prípadov infringementu voči Slovensku a priemer krajín EÚ. ZDROJ – EK

Slovensko na súde skončilo v prípade sporu, keď odmietalo vyplácať vianočné dôchodky a príspevky pri zdravotnom postihnutí pre slovenských občanov žijúcich v inej členskej krajine, čo sa napríklad týkalo aj Slovákov žijúcich v maďarskej Rajke. Tento prípad sme napokon vyhrali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie