Denník N

Premiér Heger: Nevidím dôvod, prečo by Mikulec nemal zostať ministrom

Predseda vlády Eduard Heger. Foto N - Tomáš Hrivňák
Predseda vlády Eduard Heger. Foto N – Tomáš Hrivňák

Prepis časti diskusie Denníka N s premiérom Eduardom Hegerom v Prievidzi, ktorá sa venovala celoslovenským témam.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) sa zúčastnil na debate Denníka N v Prievidzi. Okrem regionálnych tém hovoril aj o tom:

  • či má niekto niesť zodpovednosť za nezvládnutú reakciu polície na posledné protesty odporcov očkovania,
  • či sa vyzná v sporoch medzi policajtmi a najnovšie aj predstaviteľmi prokuratúry,
  • či koaličná dohoda o covid preukazoch nie je mačkopsom, ktorý situácii nepomôže,
  • aj či premýšľa nad tým, čo urobí s koalíciou pravdepodobný rozpad Za ľudí.

Kým ste vo štvrtok trávili deň na regionálnom výjazde v Prievidzi a okolí, v Bratislave sa konal protest odporcov očkovania. Videli sme zablokovanú dopravu, videli sme útoky na novinárov, vajíčka a kečup, videli sme uviaznutý autobus, ktorý okupovali protestujúci. V reakcii ste napísali, že ste znepokojený. Máte pocit, že stačí byť znepokojený?

Určite nie. Pandémia vyčerpáva nás všetkých. Nikto si ju neprial, prišla ako neželaný hosť a zasiahla nás všetkých. No práve v tomto čase je dôležité zostať ľudský. Slovensko je príliš malá krajina na to, aby sme si mohli dovoliť nespolupracovať. Potrebujeme vrátiť späť ľudskosť a porozumenie. V demokracii je úplne normálne, že človek môže vyjadriť svoj názor. No ten názor oveľa lepšie znie – a ľudia sa doň aj skôr započúvajú –, keď ho hovoríme slušne a neobmedzujeme slobodu druhých. Je dôležité, aby polícia vedela zabezpečiť ochranu ostatných ľudí, aby protesty a demonštrácie boli pokojné.

Polícia nezasiahla, aj keď protest trval niekoľko hodín. Nie je to prvý takto nezvládnutý protest, už minulotýždňová demonštrácia pred parlamentom bola živelná. Popritom skupinky ľudí obchádzajú domovy vedcov a lekárov, nadávajú im do vrahov, vy ste pred niekoľkými dňami zažili niečo podobné pred vaším panelákom. Aj keď rešpektujem právo na protest, zrejme sa nedá pozerať na to, že pár stoviek demonštrantov na niekoľko hodín zablokuje centrum Bratislavy. Nemal by za to niekto prebrať zodpovednosť?

Po prvé, mali by sme do budúcna zabrániť tomu, aby sa niečo podobné dialo. Potom sa môžeme baviť o tom, že ak niekto pochybil, mal by za to niesť zodpovednosť. Polícia má vo svojom hesle „pomáhať a chrániť“. Ak niekto chce demonštrovať, nech to vyjadruje pokojne, ale nech neobmedzuje život druhých ľudí. To do demokracie nepatrí. Polícia musí zabezpečiť plynulý chod, v tomto prípade mesta Bratislavy.

Už pri proteste v parlamente niektorí politici, napríklad Boris Kollár, kritizovali policajného prezidenta Petra Kovaříka. Vieme, že v koalícii sa hrá o jeho osud, ale aj o osud ministra vnútra Romana Mikulca. Časť koalície žiada ich odchod. Nemôže im dianie okolo protestov politicky priťažiť?

Samozrejme, že môže.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Očkovanie proti koronavírusu

Roman Mikulec

Slovensko

Teraz najčítanejšie