Denník N

Predseda Najvyššieho súdu Šikuta: Nemám najmenší dôvod nedôverovať sudcovi Milučkému

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Pred týždňom zbavoval na žiadosť Národnej kriminálnej agentúry mlčanlivosti zadržaného sudcu Jozefa Milučkého. Toho však nakoniec ani neobvinili.

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta hovorí, že o prípad sudcu sa bude ďalej zaujímať, lebo spôsob jeho zadržania považuje za neprípustný.

Jozef Milučký sa v minulosti spomínal ako možný predseda nového Najvyššieho správneho súdu. Ten začne fungovať od 1. augusta, a hoci to tak nemalo byť, jeho vznik bol pre Najvyšší súd záťažou. Ján Šikuta v rozhovore hovorí aj o tom:

  • či je chod Najvyššieho súdu spustením nového súdu stále ohrozený;
  • čo budú robiť sudcovia, ktorí doposiaľ riešili správne súdnictvo, ale na Najvyšší správny súd nejdú;
  • prečo nesúhlasí s reformou súdnej mapy, ktorú navrhuje ministerka spravodlivosti.

Pred týždňom polícia zadržala a následne prepustila predsedu správneho kolégia Jozefa Milučkého pre podozrenia z korupcie. Ako ste sa o tom dozvedeli? 

Dozvedel som sa o tom tak, že z Národnej kriminálnej agentúry prišla žiadosť o zbavenie povinnosti mlčanlivosti Jozefa Milučkého. Bezodkladne sme ju vybavili a zbavili sme ho mlčanlivosti, aby sa nebránilo spravodlivosti a mohol vypovedať, a tak sa sám brániť.

Viete prečo ho zadržali? 

Bolo to v tej žiadosti. Národná kriminálna agentúra uviedla, že na základe výpovede odsúdeného bývalého sudcu Pavla Polku mal sudca Milučký v nejakom konaní zobrať úplatok 166-tisíc eur (5 miliónov korún).

Jozefa Milučkého napokon prepustili bez obvinenia. Hovorili ste spolu odvtedy? 

Krátko pred týmto rozhovorom sme sa stretli osobne v jeho kancelárii. Ale telefonovali sme spolu aj krátko po jeho prepustení. Som predseda Najvyššieho súdu, tak ma, samozrejme, zaujíma, prečo bol sudca tohto súdu zadržaný.

Ako si Milučký vysvetľuje výpoveď Pavla Polku? 

Neviem, ako si to vysvetľuje. Hovoril mi však, že bol veľmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Najvyšší súd

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie