Denník N

Šéf policajných pyrotechnikov: Najčastejšie nachádzame delostrelecké míny, letecké bomby likvidujeme niekoľkokrát ročne

Bezpečnostné zložky ukladajú leteckú bombu z čias bombardovania Bratislavy v roku 1944 do jamy, v ktorej ju zneškodnia. Foto – TASR
Bezpečnostné zložky ukladajú leteckú bombu z čias bombardovania Bratislavy v roku 1944 do jamy, v ktorej ju zneškodnia. Foto – TASR

Minulý týždeň policajní pyrotechnici zneškodnili leteckú bombu z druhej svetovej vojny, ktorá sa našla na stavenisku v lokalite Mlynských nív v centre Bratislavy.

„Developeri sa začínajú učiť zo zahraničia, že v inkriminovaných lokalitách, ako je napríklad Apollka, treba urobiť pyrotechnický prieskum,“ hovorí Juraj Kadecký, vedúci oddelenia pyrotechniky odboru kriminalistickej identifikácie Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.

V rozhovore sa dočítate tiež:

  • za akých podmienok musia bombu presunúť z miesta nálezu,
  • či môže bomba sama od seba vybuchnúť,
  • kde na Slovensku sú najväčšie náleziská munície,
  • či je o povolanie pyrotechnika záujem a ako vyzerá pyrotechnický kurz.

Minulý týždeň sa na Mlynských nivách našla letecká bomba z druhej svetovej vojny. Je v tejto lokalite veľa nálezísk?

Vzhľadom na to, že lokalita Mlynských nív je jedno z miest, ktoré boli počas 2. svetovej vojny bombardované, leteckých bômb tam ostalo relatívne dosť. Nejde teda o ojedinelý prípad v tejto lokalite. Chvalabohu, na Slovensku nie je takýchto miest veľa.

Kde sú ešte napríklad?

Je to dané vojnovou históriou – letecké bomby nachádzame na územiach, ktoré boli letecky bombardované. Dvakrát bola bombardovaná Apollka (rafinéria Apollo – pozn. red.), bombardovali sa Malacky – Nový dvor, Petrochema Dubová (okres Brezno – pozn. red.). Američania a Angličania bombardovali strategicky, sovietska armáda bombardovala takticky v rámci toho, ako postupoval front. Máme teda aj lokality, ktoré bombardovalo ruské letectvo, ako napríklad Štúrovo, Prešov, okolie Hrona a podobne.

Ako často mávate výjazdy k nájdenej munícii? 

K leteckým bombám je ich menej ako k inej munícii, ide o niekoľko výjazdov ročne. K munícii sa však vychádza denne v rámci celého Slovenska, ide o niekoľko výjazdov denne v rámci jedného kraja.

Technicky je však niekedy úplne jedno, či ide o malú leteckú bombu alebo veľký delostrelecký granát, je s tým takmer rovnaká robota. Našťastie je leteckých bômb menej a už vôbec nie takých veľkých, ako boli na Apollke.

Leteckú bombu zo staveniska na Chalupkovej ulici v centre Bratislavy previezli do areálu ministerstva vnútra v Rusovciach, kde ju zneškodnili. Foto – TASR

V akom prípade by ste museli túto leteckú bombu zlikvidovať priamo na mieste?

Je to dané konštrukciou munície. Americká či anglická munícia si vyžaduje lokalizáciu a likvidáciu priamo na mieste. Relatívne sa nám darí takýmto zásahom vyhýbať, lebo ide o zásadný technický problém vo vzťahu k lokalite, kde sa bomba nájde – často je lokalita totiž zastavaná.

Tento rok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie