Denník N

OH, 7. deň: Vodný slalom priniesol Slovensku ďalšiu medailu. Bude to stále ťažšie, hovorí tréner mládeže

Jakub Grigar. Foto – TASR
Jakub Grigar. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

po štvrtkovom zlate získalo Slovensko medailu aj v piatok. Zaslúžil sa o ňu vodný slalomár Jakub Grigar, ktorý skončil druhý v pretekoch K1.

Grigarov výsledok je o to cennejší, že ide o disciplínu s najväčšou konkurenciou, v ktorej doteraz Slovensko nezískalo olympijskú medailu.

Po skončení súťaží vodných slalomárov sme sa pýtali reprezentačného trénera mládeže, či môže Slovensko počítať s olympijskou medailou aj naďalej, tak ako na každej olympiáde v ére samostatnosti.

Matúš Hujsa hovorí, že to budeme mať stále ťažšie a najviac sa obáva o disciplínu, ktorá bola doteraz našou najsilnejšou.

Piatok v Tokiu priniesol aj nečakané zlyhania športových velikánov. Novak Djoković vypadol v tenisovom semifinále hneď dvakrát, v džude zase prehral zápasník, ktorého môžeme označiť za najdominantnejšieho športovca v dejinách.

Sklamanie prežila aj atlétka z Burundi. Tej pre vyššiu hladinu testosterónu zakázali súťažiť na stredných tratiach, zmenila preto tréningy a kvalifikovala sa do behu na 5000 metrov. Dokonca z rozbehov postúpila do finále, no pre prešľap ju diskvalifikovali.

Olympijský súhrn prinášame po každom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


1. Zlepšil sa, keď v tréningu ubral

Na predchádzajúcej olympiáde v Riu de Janeiro mal kajakár Jakub Grigar len 19 rokov a patril k najmladším členom slovenskej výpravy. Svojím výkonom však príjemne prekvapil.

Semifinále vyhral a vo finále napriek chybe stratil na medailu necelú polsekundu. Bolo jasné, že na Slovensku vyrastá kajakár, ktorý raz môže zabojovať o olympijskú medailu. Vôbec prvú v disciplíne K1.

Na olympiáde v Tokiu sa očakávania naplnili a Grigara pri bezchybnej finálovej jazde predbehol len Čech Jiří Prskavec. Cesta k striebornej medaile však nebola zďaleka taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať. Aj keď robil pre olympijský úspech maximum.

Trápenie potvrdzujú hlavne výsledky z majstrovstiev sveta, na ktorých skončil v rokoch 2017 – 2019 na sedemnástom, štrnástom a desiatom mieste.

Krátko pred olympiádou Grigar priznal, že problém mohol byť aj v tom, že trénoval príliš veľa. „V podstate sme šli metódou pokusu a omylu, keď sme minulý rok celý odmakali a zistili sme, že to nebolo na nič platné. Dreli sme až priveľmi a skončil som pretrénovaný,“ povedal pre časopis olympic.sk.

Napokon však výsledok spolupráce s trénerom Stanislavom Gejdošom prišiel v tej najvhodnejšej chvíli.

Koncom júna Jakub Grigar vyhral posledné predolympijské preteky Svetového pohára a zdalo sa, že je po dlhšom čase opäť v špičkovej forme. K progresu mu pomohla aj poctivá diéta a silový tréning.

V Tokiu 24-ročný kajakár postupne gradoval svoje výkony. V kvalifikácii skončil ôsmy, v semifinále bol štvrtý a vo finále druhý.

Vďaka Jakubovi Grigarovi má Slovensko z vodného slalomu už pätnásť olympijských medailí.


2. Má slovenský vodný slalom budúcnosť?

Vodnoslalomársky tréner mládežníckej reprezentácie Matúš Hujsa priznal, že ak by Jakub Grigar nezískal medailu, nálada by nebola ideálna. A to aj napriek tomu, že v prípade dospelých reprezentantov si na zväze kanoistiky na divokej vode nemajú čo vyčítať.

Skôr si myslí, že zvýšená pozornosť by mala byť upriamená najmä na mládež. Hrozí nám totiž problém, a to hlavne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

OH Tokio 2021

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie