Denník N

Zvládla polícia protest proti očkovaniu a nesie policajný prezident zodpovednosť za blokovanú Bratislavu? (anketa)

Protest odporcov očkovania. Foto N - Tomáš Benedikovič
Protest odporcov očkovania. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kým v piatok bol pokoj, počas štvrtkového neohláseného protestu odporcovia očkovania a protipandemických opatrení na niekoľko hodín zablokovali centrum Bratislavy.

Polícia ich z hlavného ťahu na Hodžovom námestí a z okolitých ulíc vytlačila až po niekoľkých hodinách.

Denník N sa politikov pýtal, ako spätne vyhodnocujú argumenty bratislavského krajského riaditeľstva polície, prečo cez deň nemohli zasiahnuť a akú zodpovednosť za tento protest – ako i ten minulotýždňový pred parlamentom – nesie policajný prezident Peter Kovařík. Je reakcia polície dôvodom na jeho odstúpenie?


Eduard Heger (OĽaNO)
predseda vlády

Mali by sme do budúcna zabrániť tomu, aby sa niečo podobné dialo. Potom sa môžeme baviť o tom, že ak niekto pochybil, mal by za to niesť zodpovednosť. Polícia má vo svojom hesle „pomáhať a chrániť“. Ak niekto chce demonštrovať, nech to vyjadruje pokojne, ale nech neobmedzuje život druhých ľudí. To do demokracie nepatrí. Polícia musí zabezpečiť plynulý chod, v tomto prípade mesta Bratislavy.


Peter Pellegrini (Hlas)
poslanec, bývalý premiér

Vláda stráca dôveru verejnosti, pretože narušila základný konsenzus medzi štátom a občanmi. Nezrozumiteľné opatrenia, šikana ľudí, zlyhania v ekonomickej, sociálnej a zdravotnej pomoci bezprostredne vyvolávajú radikalizáciu verejnosti, ktorá to dáva najavo. Mikulec a Kovařík svojimi pochybeniami rozkladajú políciu, výsledkom čoho je jej paralýza. Na upokojenie situácie je nutné, aby obaja odstúpili zo svojich funkcií. Hlas vyzýva predsedu vlády Hegera, aby prestal strkať alibisticky hlavu do piesku a začal konať.


Roman Mikulec (OĽaNO)
minister vnútra

Nemôžeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie