Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Demonštranti viackrát zaútočili na novinárov, poškodili im kamery

Dobrý deň. Newsletter MediaBrífing už odoberá viac ako 7000 ľudí. Pridajte sa k nim aj vy a každý piatok dostanete súhrn všetkého dôležitého, čo potrebujete vedieť o médiách a internete. Dnes sa okrem iného dočítate:

  • Ľudia útočia na novinárov, vláda uvažuje o zmene zákona na ich ochranu.
  • RTVS ukončila spoluprácu s ďalšou kritickou novinárkou.
  • Facebook a Instagram ohlásili viaceré zmeny na ochranu detí.
  • Hlavné slovenské médiá zvyšovali zisky aj v pandemickom roku 2020.
Ľudia, ktorí útočili na novinárov. Reprofoto: Hospodárske noviny, Joj, TASR, Plus 1 deň

Jeden mal v ruke slovenskú vlajku, druhý bol v tričku s nápisom Russia. Pri bratislavskom Námestí slobody pristúpili ku kameramanovi a zisťovali, pre aké médium pracuje. „Chceme podľa zákona, aby ste sa preukázali. Ukážte mi vašu vizitku,“ povedal jeden z mužov.

Novinár im ukázal, že pracuje pre Hospodárske noviny, no nedovolil mužom, aby si odfotili jeho osobné údaje. „Tým pádom vám berieme kameru,“ povedal jeden z nich.

Pristúpil tretí muž, starší pán v maskáčových šortkách a čiernom tričku. Novinára a jeho kameru postriekal kečupom. „A rozbiť ju treba načisto,“ povedal jeden z mužov.

Novinár sa vzdialil, vypočul si vulgárnu urážku od malého dieťaťa a jeho matky a utrel objektív od kečupu. Agresívni muži ho však začali prenasledovať. „Kečupe, neutekaj, kečupe. Kečupe, veď už idem za tebou,“ kričali za ním.

Novinár Hospodárskych novín, ktorý predtým takmer štyri hodiny prinášal verejnosti priamy prenos z protivládneho protestu, tak bol nútený kameru vypnúť a stiahnuť sa.

Bol jedným z viacerých novinárov, ktorí sa v uplynulých dňoch stali terčom útokov, urážok a vyhrážania zo strany demonštrantov.

Muž, ktorý zaútočil kečupom na novinára Hospodárskych novín. Reprofoto – HN, JOJ

Muž sa zameral na novinárov

Útočník s kečupom bol zachytený počas štvrtka na viacerých záberoch, ako poľoval na novinárov a napádal ich.

„Vypadni, ty hajzel,“ hovoril napríklad na záberoch televízie Joj. „Tam je ďalší,“ zvolal, keď si všimol v dave ďalšieho žurnalistu. Muž bol aj v skupine ľudí, ktorá predtým vykrikovala a natáčala si novinárov televízie TA3.

Kamera Hospodárskych novín ostala po incidente s kečupom poškodená a musí ísť do opravy, informovala redakcia.

Na mieste boli aj policajti, ktorých novinár požiadal o pomoc. „Reakcie sa od nich nedočkal. Našťastie sa mu podarilo pred agresívnymi mužmi ujsť,“ dodala redakcia.

Denník N požiadal políciu o stanovisko. Pýtame sa, prečo príslušníci nezasiahli a ako sa bude prípad ďalej vyšetrovať.

„Minister vnútra ostro odsudzuje útoky demonštrantov, a to nielen na novinárov, ale aj na občanov, ktorí miestom zhromaždenia prechádzali,“ uviedla hovorkyňa rezortu. „Je absurdné, že svoj názor chcú vyjadriť vajíčkami, kečupom alebo pľuvancami a je to na míle vzdialené slušnému dialógu, ktorý práve demokratická spoločnosť ponúka a umožňuje,“ dodala.

Polícia vraj celý priebeh demonštrácie zaznamenávala, aby „tí, ktorí sa nevedeli zmestiť do kože, mohli byť v najbližšej dobe riešení príslušnými orgánmi“.

Kričala a hádzala vajíčka

„Ty nepatríš medzi nás, tu sú všetci bez respirátorov. Daj si to dole,“ vypočul si zas novinár televízie Joj.

„Jaká televízia, mladý muž,“ pýtali sa demonštranti reportéra agentúry TASR. Ten v obave nepovedal pravdu a tvrdil, že len robí videá na YouTube.

„Kde sú tie médiá,“ povedala žena v bielom tričku s nápisom Belle na záberoch denníka Plus 1 deň. Rozbehla sa a začala po novinároch hádzať vajíčka. Terčom sa stal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Médiá

    Mediabriefing logoMediaBrífing

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie