Denník N

Politici nadbiehajú malým antivakcinačným skupinám, aj preto ich počuť stále hlasnejšie (anketa s vedcami)

Koláž Zdroj – reprofoto/Denník N
Koláž Zdroj – reprofoto/Denník N

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižšou mierou zaočkovanosti v EÚ. Aspoň jednu dávku dostalo 40 percent ľudí, pričom väčšina európskych krajín sa pohybuje medzi 50- až 60-percentnou zaočkovanosťou.

Tempo sa pritom výrazne spomaľuje a podľa najnovšieho prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ sa plánuje zaočkovať už len približne 11 percent obyvateľstva.

Naopak, pred očakávanou treťou vlnou pandémie stúpa počet ľudí, ktorí očkovanie odmietajú. Podľa prieskumu stúpol ich počet z májových 31 na 36 percent. To je od decembra 2020 najvyšší počet respondentov, ktorí odmietajú očkovanie.

Schválenie zákona, podľa ktorého budú môcť byť niektoré služby a prevádzky dostupné len pre očkovaných, testovaných alebo pre tých, ktorí prekonali covid, spustilo protesty odporcov očkovania a protipandemických opatrení.

Počas štvrtkového neohláseného protestu zablokovali na niekoľko hodín centrum Bratislavy.

Európa sa pritom momentálne pripravuje na nárast prípadov ochorenia covid-19, ktoré môže spôsobiť infekčnejší delta variant nového koronavírusu. Ten pomaly, ale isto vytláča alfa variant, ktorý bol doteraz na Slovensku dominantný.

„Za posledný týždeň je počet pozitívne testovaných na delta variant 112 vzoriek z celkového počtu 181 sekvenovaných vzoriek. Predstavuje to 61,9-percentné zastúpenie,“ informovalo dnes ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

Odborníkov na psychológiu, sociológiu a antropológiu sme sa preto pýtali, či sa pred treťou vlnou dá zvrátiť počet ľudí, ktorí odmietajú očkovanie, a či by mali politické elity a spoločnosť komunikovať očkovanie inak. Pýtali sme sa, či vystupovať ráznejšie voči ľuďom, ktorí šíria zdravotnícke hoaxy, a ako sa rozprávať s rodinou a priateľmi, ktorí očkovanie odmietajú.

Zaočkovanosť vo svete. Zdroj – ourworldindata.org

Denník N položil odborníkom nasledujúce otázky:

  1. Prečo stúpa počet ľudí, ktorí odmietajú očkovanie proti covidu-19, a dá sa to pred zdvihnutím tretej vlny nejako zvrátiť?
  2. Komunikujú politické elity tému očkovania správne?
  3. Mala by spoločnosť vystupovať ráznejšie voči ľuďom, ktorí šíria zdravotnícke hoaxy?
  4. Je stúpajúce napätie v spoločnosti nebezpečné a ako ho zmierniť?
  5. Ako sa rozprávať s rodinou a priateľmi, ktorí očkovanie odmietajú?

Miloslav Bahna

sociológ, riaditeľ Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied

1. Od začiatku pandémie až doteraz súvisí ochota dať sa zaočkovať najsilnejšie s mierou obáv z koronavírusu. Tak, ako klesli na konci prvej vlny pred rokom obavy z epidémie, klesala ochota dať sa zaočkovať. Po zhoršení situácie na začiatku tohto roku a reálnej dostupnosti vakcíny sa ochota dať sa zaočkovať zvýšila. Z aktuálneho júlového výskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ vieme, že stále ešte približne 11 percent dospelých na Slovensku hovorí, že sa dať zaočkovať chce. Treba im to uľahčiť.

Sme uprostred dovolenkovej sezóny a stále neexistuje možnosť objednať sa na konkrétny termín očkovania. Naša ponuka v čase letných dovoleniek znie: zaregistrujte sa cez internet do čakárne a my vám pár dní vopred pošleme SMS, kedy a o koľkej sa máte dostaviť na očkovanie. To nie je ponuka, „ktorá sa neodmieta“ ani pre tých, čo plánujú dovolenku, ani pre tých, čo majú 81 rokov, žijú na vidieku a nemajú počítač.

2. Tá komunikácia je nešťastná – od neskorého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie