Denník N

Pomáha ženám a mužom v sexbiznise: Mnohé naše klientky sú matky samoživiteľky a počas pandémie spadli na dno chudoby

Hana Malinová. Foto – archív H. M.
Hana Malinová. Foto – archív H. M.

Viac než 60 percent sexuálnych pracovníčok sú matky samoživiteľky. „Počet matiek v sexbiznise sa stále zvyšuje, pretože mnohé ženy nie sú schopné uživiť svoje deti,“ hovorí riaditeľka českej neziskovej organizácie ROZKOŠ bez RIZIKA Hana Malinová.

Za posledný rok boli ženy pracujúce v sexbiznise nútené omnoho viac riskovať, aby si dokázali zarobiť. Odrazilo sa to na náraste prípadov HIV pozitivity, syfilisu aj hepatitídy C. „Štyri roky sme nemali ani jeden pozitívny HIV test. Za minulý rok ich bolo päť“, hovorí Malinová.

Nárast HIV pozitívnych je podľa nej jedným z negatívnych dôsledkov pandémie na odvetvie platených sexuálnych služieb. V rozhovore opisuje, ako sa za posledný rok zmenil sexbiznis, aké sú dnes najčastejšie motivácie ľudí živiť sa sexuálnymi službami a v čom sa spoločnosť pri pohľade na nich zásadne mýli.

„Najväčšiu skupinu tvoria ženy s maturitou alebo s výučným listom. Je to okolo 30-35 percent. Jeden rok je viac maturantiek, druhý vyučených. Nejaké percento v biznise sú aj vysokoškolsky vzdelané ženy,“ hovorí Hana Malinová.

Ako sa na sexbiznise odrazili prvá a druhá vlna pandémie? Ubudlo klientov?

Najviac klientov ubudlo v oblastiach, kde za službami chodili hlavne cudzinci, napríklad v okolí hraníc a v Prahe. Niekde tvorili cudzinci aj 80 či 90 percent zákazníkov. Samozrejme, ani kluby a priváty nemohli byť normálne otvorené, takže ak fungovali, znamenalo to pre ne veľké riziko a dalo sa tam dostať len potajme.

Mnohé naše klientky spadli do hlbokej chudoby. Jedna kolegyňa to pomenovala tak, že išli z postele rovno na betón, pretože mnohé prespávali napríklad v garážach, lebo z nočných klubov alebo ubytovní ich väčšinou vyhodili. Mnohé žijú, ako sa hovorí, z ruky do úst. Všetko, čo zarobia, hneď utratia. Časť z nich musela zostať s deťmi doma a prejsť na dištančnú výučbu.

Na druhej strane – podľa toho, čo nám hlásili z Pardubického a Královohradeckého kraja, tam covid výrazne do biznisu nezasiahol. Ženy sa nesťažujú, že by nemali zákazníkov. Napríklad aj keď bol klub zatvorený, klienti za sexuálnymi pracovníčkami chodiť neprestali. Boli to však jediné dva kraje, kde covid do biznisu nezasiahol. Aspoň to tvrdia naše pracovníčky.

Čo sa týka poskytovania sexuálnych služieb v uliciach, tak od roku 2007 platí v Česku vyhláška, ktorá umožňuje magistrátu a vedeniu obce zakázať poskytovanie sexuálnych služieb na ich území. Keďže posledný rok nič poriadne nefungovalo, tak sa aj v obciach, kde je platný zákaz, trochu viac tolerovalo, že ženy stáli na verejnom priestranstve.

Zaznamenali ste, že by ženy čakajúce na klientov v uliciach dostávali pokuty za nedodržiavanie zákazu vychádzania?

Myslím, že sa pokuty príliš nedávali.

Napríklad v Brne som si všimla, že to tolerovali a skôr si zapisovali poznávacie značky áut klientov. Ženy sa sústredili do tých obcí, kde vyhláška zatiaľ neplatí. Celkovo sme zaznamenali väčšiu toleranciu voči ponúkaniu sexuálnych služieb na verejných miestach, ako sú ulice, parky a podobne.

Ako ženy v sexbiznise pristupujú k vakcíne proti covidu? Nechávajú sa očkovať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Životy žien

    Svet

    Teraz najčítanejšie