Denník N

Muž, ktorý so šťastím prežil výbuch v bani Handlová, sa už pod zem nevrátil, na súdne pojednávania však chodil

Foto – Ján Krošlák
Foto – Ján Krošlák

Desiateho augusta 2009 zahynulo pri výbuchu v Bani Handlová 20 ľudí. Miroslava Masarika zasiahla tlaková vlna len asi dvesto metrov od epicentra. On a mnohí ďalší čakajú už dvanásť rokov na spravodlivosť.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Bolo skoré pondelkové ráno 10. augusta 2009, keď požiar a následný výbuch v bani Handlová zavalil baníkov. Miestni sa vtedy pripravovali na veľké oslavy storočnice ťažby hnedého uhlia, ale od výbuchu už bolo všetko inak. Tragédia navždy v Handlovej niečo zmenila. Okrem iného pribudol Deň bielych ruží, ktorým si ľudia každoročne pripomínajú obete banského nešťastia.

Miroslav Masarik, dnes 55-ročný ženatý otec dvoch dospelých detí, bol medzi tými, ktorí prežili, a vie, že to tak nemuselo byť. Ani dvanásť rokov po tragédii mu spomienky nerobia dobre. Ruky sa mu občas trasú aj počas rozhovoru, vlhnú mu oči od sĺz. Každé tri mesiace chodí na psychiatrické vyšetrenia. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou podobne ako vojaci vracajúci sa z vojnových konfliktov.

„Dostal som depresiu. Stále sa mi o tom snívalo, každý okamih sa mi premietal v hlave tisíckrát, prestal som jesť…,“ hovorí Masarik.

K bani sa nemohol od nešťastia najprv ani priblížiť. Na smútočnú spomienku v Deň bielych ruží nechodí, lebo nemôže. A aj keď sa spomienkam vyhýba a už sa nestrháva zo zlého sna, nešťastie mu každé ráno pripomína banský komín, ktorý vidí z okna svojho domu.

Foto – Ján Krošlák

Smerovali sme priamo tam

„Východná šachta bola nebezpečná každý deň, ale nič nenapovedalo, že by mohlo dôjsť k tomu, čo sa napokon stalo,“ odpovedá na otázku, či si baníci všimli niečo, čo by mohlo naznačovať blížiace sa nešťastie.

„Bolo to nebezpečné pracovisko, hocikedy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Prievidzi

Slovensko

Teraz najčítanejšie