Denník N

Ako prvý išiel prezident. Izrael začal starších ľudí očkovať treťou dávkou

Prezident Isaac Herzog (vľavo) dostal tretiu dávku vakcíny proti covidu, Vedľa neho je premiér Naftali Bennett. Foto - TASR/AP
Prezident Isaac Herzog (vľavo) dostal tretiu dávku vakcíny proti covidu, Vedľa neho je premiér Naftali Bennett. Foto – TASR/AP

Ľuďom nad 60 rokov ponúkne Izrael tretiu dávku vakcíny proti covidu, aj keď niektorí odborníci nie sú presvedčení, že to treba.

Izrael patril od decembra medzi svetových lídrov v očkovaní. Preto aj iné štáty tak sledujú, ako sa v tejto krajine, kde je okolo 60 percent ľudí plne zaočkovaných, vyvíja pandémia.

V Izraeli ostatné týždne stúpa počet prípadov, aj keď denne na covid zomiera stále v priemere iba jeden človek.

Premiér Naftali Bennett vo štvrtok ohlásil, že od nedele krajina spúšťa očkovanie treťou dávkou pre ľudí nad 60 rokov. Môžu tak spraviť, ak prešlo päť mesiacov od ich druhej dávky. Doteraz to bolo možné iba pre ľudí, ktorí mali problémy s imunitou.

„Zavolajte hneď svojim rodičom a starým rodičom a uistite sa, že dostanú tretiu dávku,“ povedal premiér.

Ako prvý sa v piatok nechal tretíkrát vakcínou od firiem Pfizer a BioNTech zaočkovať prezident krajiny, čoskoro 61-ročný Isaac Herzog.

Rôzne názory

Rozhodnutie, či treťou dávkou očkovať starších ľudí, sa v Izraeli rodilo dlhšie. Nie je na to jednotný názor ani medzi poradcami ministerstva zdravotníctva. Rovnako sa debatovalo o tom, či dať hranicu od 60, 65 či 70 rokov.

Experti z Izraela, ktorých oslovil portál Times of Israel, sa bezpečnosti neboja. „Vakcína je schválená a žiadne špeciálne účinky sa neočakávajú, najmä nie medzi staršími ľuďmi,“ povedal pre Times of Israel profesor Nadav Davidovitch.

Tretiu dávku už dostalo vyše 4-tisíc Izraelčanov s poruchou imunity, pri ktorých sa podľa infektologičky Galie Rahavovej neobjavili vážne vedľajšie účinky. Rovnako ju podávajú pre podobnú skupinu ľudí aj vo Francúzsku.

Vedci však majú rôzny názor na to, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie