Denník N

Jej meno sa stalo synonymom nespravodlivosti. Gymnastku na olympiáde zradil jej tréner

Nová časť rubriky Porazení. Byť fanúšikom úspešných je ľahké, toto sú prehry, z ktorých vás porazí.

Dobrý deň,

na prebiehajúcej olympiáde v Tokiu púta pozornosť Američanka Simone Bilesová, asi najlepšia gymnastka súčasnosti, ktorá však tentokrát neohúrila športovým výkonom. Na titulky novín sa dostala po tom, ako sa odhlásila z finále viacboja jednotlivkýň, v ktorom obhajovala zlato.

Deň predtým nedokončila finále viacboja družstiev, keď v rutinnom preskoku urobila pre ňu netypickú chybu a dosiahla najhoršie olympijské skóre v kariére.

Štvornásobná zlatá medailistka z poslednej olympiády sa následne presunula do šatne, po čom si diváci aj komentátori mysleli, že je zranená. Následne však priznala, že ju namiesto fyzickej bolesti trápili psychické problémy, ktoré sa naplno prejavili po jej prekvapivo slabom výkone.

„Musím sa viac pozerať na svoje mentálne zdravie. […] Nie sme len športovci – v prvom rade sme ľudia a niekedy je nutné urobiť krok späť,“ priznala pre BBC.

Duševné zdravie tak uprednostnila pred obhajobou prvenstiev. Dodala, že olympiáda nie je žiadny žart. „Niekedy mám pocit, že je na mne všetka ťarcha sveta.“

Bilesová sa po svojom predčasnom konci v súťaži družstiev ocitla v objatí zvyšných členiek svojho tímu, ktorým odkázala, že to zvládnu aj bez nej. No nestalo sa tak.

Ruské gymnastky, súťažiace pod hlavičkou Ruského olympijského výboru, porazili strieborné Američanky o viac než tri body.

Hoci je Bilesovej prípad z Tokia vskutku jedinečný a za niekoľko dní stihol vyvolať podnetné aj menej konštruktívne debaty naprieč médiami a sociálnymi sieťami ohľadom duševného zdravia športovcov, nie je ani zďaleka jediným dramatickým príbehom v olympijskej histórii gymnastiky.

Šport, ktorý beztak poznačili škandály späté so sexuálnym obťažovaním či útokmi – nevyhla sa tomu ani samotná Bilesová – priniesol v rámci olympijských dejín pamätné, ale aj menej známe udalosti.

Podozrenia z dopingu, zle nastavené náradie spôsobujúce nečakané pády, sfalšovaný vek gymnastov, ale aj víťazstvo napriek zlomenej nohe či triumf s protézou spoločne tvoria obraz gymnastiky na moderných OH.

Avšak príbeh Rusky Rozy Galijevovej, na ktorej meno si dnes spomenie už len málokto, je výnimočný z celkom iného pohľadu.

Iba 15-ročné dievča pôvodom z Uzbekistanu sa stalo obeťou nemilosrdnej zrady z vlastných radov, o ktorej mala navyše zakázané hovoriť. V tichosti trpela, kým jej vlastný tréner zakázal byť úspešnou. Táto udalosť ju navždy poznačila a zatienila jej športové výkony.

Jej meno sa najmä v Spojených štátoch stalo symbolom podrazu, ktorému športovci čelili od spoluhráčov či členov tímu.

V dnešnej časti rubriky „Porazení“ sa dočítate:

  • čo sa Galijevovej prihodilo na OH v Barcelone v roku 1992;
  • ako na nešťastné udalosti spomínala o niekoľko rokov neskôr;
  • čo o jej osude hovorili médiá či ďalší gymnasti;
  • prečo sme prehru týždňa pripísali litovskému futbalovému klubu Kauno Zalgiris.

Rubriku Porazení vám prinášame každý piatok a môžete sa prihlásiť aj na jej odber vo forme newslettra.

Simone Bilesová po dopade v preskoku. Foto – TASR/AP

Vymyslené zranenie

„Nie je ťažké si predstaviť, ako niekde v olympijskej dedine, počas toho, ako sa stupňuje zábava, plače mladé dievča. Jej meno je Roza Galijevová.“

Týmito slovami začínala dobová reportáž magazínu Time opis nevšedných udalostí, ktoré sa odohrali na OH v Barcelone v roku 1992. Hoci si niekto môže myslieť, že ide o prostý pátos, Galijevová v tom čase skutočne plakala – i keď slzy jej po tvári netiekli.

15-ročná gymnastka bo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Porazení

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie