Denník N

Prievidza je plná neobyčajných obytných blokov ozdobených ľudovými motívmi z čias, keď aj architektúru diktoval Sovietsky zväz (fotogaléria)

Motív chlapca s bažantom na Námestí Jozefa Cígera Hronského v Prievidzi. Foto N - Tomáš Hrivňák
Motív chlapca s bažantom na Námestí Jozefa Cígera Hronského v Prievidzi. Foto N – Tomáš Hrivňák

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Zobrazenia rybačky, sánkovania, baníkov či ľudových tancov. Dôchodkyňa Magda Malichová z Prievidze ich so svojimi žiakmi z fotoklubu zachytila všetky. Jej záľuba sa týka neobyčajnej architektúry Starého sídliska, ktoré vyrástlo spolu s prievidzským priemyslom.

Budovy sídliska sú postavené v štýle socialistického realizmu, ktorý sa vo východnej Európe rozvíjal koncom 40., ale najmä v 50. rokoch minulého storočia.

Diktoval ich Sovietsky zväz

Na Slovensku sa pôvodná architektúra tohto rázu zachovala aj v Handlovej, v Novej Dubnici či na Štúrovom námestí v Martine. V mestách, kde sa po druhej svetovej vojne začal rozvíjať priemysel a s ním rástla potreba budovať nové byty a občiansku vybavenosť.

Sorelu, ako sa socialistický realizmus skratkovito nazýva, historici zvyknú vnímať ako úpadkový štýl. „Prerušil totiž prirodzený vývoj modernej architektúry, ktorý mal korene v avantgardných smeroch a medzivojnovom funkcionalizme,“ vysvetľuje architektka a urbanistka Lívia Gažová.

Sorela predstavovala spiatočku v napredovaní a namiesto moderných foriem používala tie z minulosti alebo z ľudového prostredia.

„Budovy postavené v socialistickom realizme sa vyznačujú rôznymi historizujúcimi prvkami, ako sú vežičky, rímsy, reliéfy, sochy a sgrafitá, ktoré vznikajú vyškrabovaním motívov do omietok,“ hovorí Gažová,

Podľa architektky sú obytné bloky z polovice minulého storočia príjemné na život. „Tieto susedstvá majú napríklad veľa zelene a ľudskú mierku. Je to síce kolektívne bývanie, ale nemá také dimenzie ako veľké panelové sídliská. Zároveň sú navrhnuté tak, aby mali obyvatelia všetko po ruke – obchod, škôlku alebo úrad,“ vysvetľuje.

Formy sorely diktoval Sovietsky zväz, a to až do roku 1954, keď Nikita Sergejevič Chruščov v pozícii tajomníka komunistickej strany vyhlásil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Denník N v Prievidzi

Kultúra

Teraz najčítanejšie