Denník N

Ruské tanky vyhnali Bratislavčana do Švajčiarska. Teraz jeho vnučka Belinda Benčičová vyhrala olympiádu

Ivan Benčič starší v 60. rokoch, keď hrával hokej za Slovan, a jeho vnučka Belinda Benčičová počas olympiády v Tokiu. Foto Archív Ivana Benčiča mladšieho a TASR/AP, koláž – N.
Ivan Benčič starší v 60. rokoch, keď hrával hokej za Slovan, a jeho vnučka Belinda Benčičová počas olympiády v Tokiu. Foto Archív Ivana Benčiča mladšieho a TASR/AP, koláž – N.

Švajčiarsku tenistku Belindu Benčičovú zavolali pred piatimi rokmi na exhibíciu do Bratislavy, na ktorej si zahrala s Dominikou Cibulkovou. Pred akciou sa uskutočnila tlačovka v jednom z hotelov v Starom Meste.

S Benčičovou na nej bol aj jej starý otec Ivan Benčič starší. Zhodou okolností sa tlačovka konala na mieste, ktoré preňho malo symbolický význam.

„Bol 21. august 1968 a s manželkou sme večerali presne v tejto reštaurácii v Starom Meste, kde mala moja vnučka Belinda tlačovku. Vyšli sme von a všade boli tanky. Najskôr som vôbec nerozumel, čo sa deje. Vrátili sme sa teda domov, do družstevného bytu na Konventnej ulici. O štvrtej ráno mi volal Golonka, že sú u nás Rusi. Okamžite som sa pobalil, zobral celú rodinu a presunuli sme sa do Rače k rodičom. Pre odchod do ‚Švajcu‘ sme sa rozhodli rýchlo,” povedal pre denník Šport.

Jozef Golonka je bratranec Benčičovej manželky, hrávali spolu aj hokej za Slovan Bratislava. Ako dorastenci boli spolu dokonca v jednom útoku. Neskôr sa z Golonku stala hviezda, kým Benčič sa v silnom Slovane príliš nepresadil a častejšie hrával za béčko, hoci odohral viacero zápasov aj v áčku.

Napriek tomu bol Benčič v Bratislave spokojný. Hokej nebol jediná vec, ktorú ovládal. Na Obchodnej ulici mal dielňu, kde vyrábal veci zo železa. Bývalý spoluhráč Milan Lano na neho spomína ako na veľmi zručného človeka s obchodným talentom. Spoluhráčom nosil z Maďarska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OH Tokio 2021

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie