Denník N

V nedeľu začala fungovať nová súdna inštitúcia – Najvyšší správny súd. Podľa jeho predsedu je to pre občanov sviatok

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bude riešiť spory občanov so štátom. To je nosná agenda Najvyššieho správneho súdu. Na obnovu dôvery v justíciu je však kľúčová agenda disciplinárnych konaní a do tej sa ešte nový súd nepustí. Mešká zákon, ktorým sa má pri rozhodovaní riadiť.

Je pondelok 26. júla a už je to isté – Najvyšší správny súd nebude len na papieri, ale stane sa súčasťou súdneho systému v krajine. Ostáva zvládnuť posledný týždeň príprav, aby mohol súd začať existovať v nedeľu 1. augusta.

Posledný týždeň príprav sa začal už víkendom. „Telefonáty, e-maily týkajúce sa rokovacieho poriadku pléna Najvyššieho správneho súdu, rozvrhu práce, registrov,“ opisuje svoju aktuálnu agendu predseda Najvyššieho správneho súdu Pavol Naď.

Na rozbeh súdu nemal veľa času. Funkcie prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu sa ujal až 18. mája, keď ho menovala prezidentka Zuzana Čaputová. Mal desať týždňov na to, aby vybudoval nový súd. „Od pondelka stúpa napätie, no je to aj bežná práca manažéra,“ hovorí Naď.

Na úvod dvetisíc spisov

V poslednom týždni príprav sa stalo hlavnou činnosťou odovzdanie a prebratie spisov. Najvyšší správny súd je síce novým súdom, no nezačne od nuly. Naopak, už v pondelok budú jeho sudcov čakať na stole kauzy, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie