Denník N

OH, 9. deň: Slovensko má jednu z najprekvapujúcejších medailí. Kto je Rory Sabbatini a ako sa mu to podarilo

Rory Sabbatini. Foto – TASR/AP
Rory Sabbatini. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

Slovensko v nedeľu získalo v Tokiu tretiu medailu, ktorá patrí k najprekvapujúcejším v histórii.

Golfista Rory Sabbatini totiž už ani sám od seba nemal veľké očakávania, keďže po troch dňoch súťaže mu patrilo 17. miesto. Životným výkonom v záverečnom kole sa však posunul na druhé miesto a dokonca mohol chvíľu pomýšľať aj na zlato.

Podobne nepravdepodobný príbeh, aký zažil Sabbatini v golfe, sledujeme aj v turnaji bedmintonistov. O medailu totiž bojuje guatemalský hráč Kevin Cordón, ktorého tréningovými sparingpartnermi sú jeho kamaráti.

V nedeľu sme videli aj veľký deň v rámci atletických súťaží. Stovku mužov po prvý raz od roku 1992 vyhral európsky šprintér – Talian Marcell Jacobs. Venezuelská trojskokanka Julimar Rojasová prekonala 26 rokov starý svetový rekord.

Hviezdami plaveckých súťaží sa stali Američan Caeleb Dressel, ktorý získal päť zlatých medailí, a Austrálčanka Emma McKeonová, ktorá ziskom siedmich medailí vyrovnala najlepší ženský výsledok v histórii olympiád.

Spoznali sme aj posledných tenisových medailistov, medzi mužmi zvíťazil Nemec Alexander Zverev.

Olympijský súhrn prinášame po každom súťažnom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


1. Medaila, s ktorou nik nerátal

Ak ste si v nedeľu ráno po prebudení zapli olympijské vysielanie RTVS, pravdepodobne vás prekvapila informácia o tom, že Slovensko má reálnu šancu získať v Tokiu tretiu medailu, hoci na programe nebol žiaden tradične silný slovenský šport.

Golfista Rory Sabbatini, ktorý pred dvoma rokmi získal slovenské občianstvo, o nej hovoril už pred odchodom do Tokia. „Rád by som získal pre Slovensko medailu, alebo sa aspoň umiestnil v prvej desiatke. Bude to úplne iný turnaj, než na aké sme zvyknutí z PGA Tour,“ vravel podľa TASR.

Sabbatinimu sa napokon ambiciózny cieľ podarilo splniť, keď v golfovom turnaji získal striebro. Z viacerých hľadísk ide o jednu z najprekvapujúcejších olympijských medailí, ktorú Slovensko v ére samostatnosti získalo.

Z tohto hľadiska sa s ňou môže porovnávať asi iba striebro snoubordistu Radoslava Žideka či bronz biatlonistu Pavla Hurajta. Stupňom prekvapivosti ich však Sabbatini možno ešte prekonal:

  • Niežeby nebol kvalitným golfistom, no výkonnostne mal byť už dávno za zenitom. Svoj posledný

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

OH Tokio 2021

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie