Denník N

Zmluvy s tetou prešetrí úrad, ktorého šéfka tiež obchodovala s Foraiom

Úrad pre dohľad má rozhodnúť, či boli zmluvy medzi Foraiom a jeho tetou v poriadku. Pritom šéfka úradu Pažinková v minulosti s Foraiom podpisovala zmluvy. Foto – TASR
Úrad pre dohľad má rozhodnúť, či boli zmluvy medzi Foraiom a jeho tetou v poriadku. Pritom šéfka úradu Pažinková v minulosti s Foraiom podpisovala zmluvy. Foto – TASR

O tom, či zmluvy medzi štátnou poisťovňou a tetou jej bývalého riaditeľa sú v poriadku, rozhodne úrad pre dohľad, ktorého šéfka už s Foraiom v minulosti uzatvárala obchody.

Ak Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou povie, že zmluvy medzi teraz už bývalým šéfom štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcelom Foraiom a jeho 77-ročnou tetou Annou Sučkovou sú v poriadku, Forai sa vráti na čelo poisťovne. To sľúbil minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Zmluvy s tetou

  • Forai alebo jeho podriadení podpisovali dodatky a zmluvy s firmami, v ktorých pôsobila Foraiova teta Anna Sučková.
  • Ide o 69 zmlúv alebo dodatkov za 14 miliónov eur.
  • Sučková mala prepojenia aj na firmy, ktoré poskytujú CT a MR a dostali výhodné zmluvy od poisťovne. 
  • Foraiová teta má 77 rokov.

Podľa ministra môže o tom, či sú zmluvy v poriadku, rozhodnúť len tento úrad. Na jeho čele však stojí žena, ktorá by pri tomto rozhodovaní takisto mohla byť v konflikte záujmov. Posudzovať by totiž mala konanie Marcela Foraia, s ktorým v roku 2011, keď bol riaditeľom krajskej pobočky poisťovne, podpisovala zmluvu. Pažinková vtedy zastupovala firmu wesper, ktorá poskytuje CT vyšetrenia a magnetickú rezonanciu. Wesper sídli v Košiciach. Pažinková v tejto firme pôsobila predtým, ako prišla na úrad.

V dozornej rade firmy wesper sedel do januára tohto roku Peter Pažinka. Podľa Košického Korzára je to Pažinkovej manžel. Dnes spoločnosť vlastní Penta, ktorá ju zaradila do siete polikliník ProCare.

zmluva

Úrad na dohľad v tom problém nevidí. „Predsedníčka úradu pre dohľad nie je v konflikte záujmov. Jej predchádzajúce pôsobenie, prípadne pôsobenie jej rodinných príslušníkov, nemá žiadny vplyv na nezaujatosť a objektívnosť pri výkone jej súčasnej funkcie,“ napísala hovorkyňa úradu pre dohľad Soňa Valášiková. Dohľady totiž podľa jej vyjadrení robí skupina zamestnancov poverená výkonom dohľadu, prípadne aj prizvané osoby.

Minister zdravotníctva uviedol, že tieto informácie nemá. „Preverím si to,“ povedal. Na otázku, čo urobí, keď si to potvrdí, neodpovedal. „Najskôr si to preverím, potom vás budem informovať,“ dodal Čislák. Úrad však má jeho dôveru.

Nie iba jedna zmluva

Nejde len o jednu zmluvu, ktorú Forai za Všeobecnú zdravotnú poisťovňu podpísal s firmami, kde figuruje alebo s ktorými je spriaznená šéfka úradu Pažinková.

Ešte v roku 2011 ako šéf krajskej pobočky podpísal aj dodatok zmluvy s košickou firmou Gynastar. Ide o gynekologicko-pôrodnícku ambulanciu. Dodatok podpísal Forai a za Gynastar Ladislav Rosocha a Marianna Pažinková. O zmluve informoval v roku 2013 Košický Korzár.

zml

Rosocha bol v tom čase šéfom Univerzitnej nemocnice v Košiciach. Keď o tom Korzár napísal, Rosocha tvrdil, že v ambulancii prestal podnikať, keď nastúpil do čela nemocnice. Podľa zákona totiž nesmie byť riaditeľom štátnej nemocnice a súčasne podnikateľom.

Rosochu odvolal minister Čislák z dôvodu, že objednal upratovanie urgentného príjmu od firmy LS Servis z Banskej Bystrice za takmer 28-tisíc eur mesačne. Neurobil však na to tender, hoci podľa zákonu mal.

Sused z Družstevnej pri Hornáde

Marianna Pažinková, ktorej meno je na dodatku zmluvy s Gynastarom, je podľa Korzáru 24-ročná dcéra šéfky úradu Moniky Pažinkovej. Vo firme je spoločníkom aj Peter Pažinka.

Do apríla tohto roku bol spoločníkom vo firme Gynastar aj Miroslav Sučko, ktorý má na obchodnom registri uvedenú adresu Hornádska 1, Družstevná pri Hornáde. Na rovnakej adrese býva teta Marcela Foraia Anna Sučková (Hornádska 1/61, Družstevná pri Hornáde), pre ktorú zo svojho postu odišiel.

 Denník SME píše, že Miroslav Sučko je syn Anny Sučkovej.

Transparency International v tom konflikt záujmov vidí. „Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nemôže uzavrieť otázku výhodnosti zmlúv Všeobecnej zdravotnej poisťovne s tetou Ankou bývalého šéfa poisťovne Marcela Foraia. Jeho šéfka je totiž sama v konflikte záujmov,“ napísali na Facebooku. Rozhodnutie úradu podľa nich pochybnosti rozptýliť nemôže.

Odvolaný z ministerstva, dosadený na úrad

Na úrade, ktorý má rozhodnúť o výhodnosti zmlúv Foraia s jeho tetou, sedí aj Martin Senčák. Predtým, ako prišiel na úrad, bol šéfom služobného úradu na ministerstve zdravotníctva. Z neho však vinou káuz musel odísť.

Lekári žiadali jeho odchod, pretože neriešil kauzu CT v piešťanskej nemocnici; definitívne ho odvolali po prevalení kauzy s predraženými vývarovňami v nemocniciach. Teraz je Pažinkovej podpredsedom. Takisto pochádza z Košíc.

Minister v tom problém nevidí. „Ja do personalistiky pani predsedníčky nevstupujem,“ povedal Čislák.

„Je absurdné, že podľa ministra Čisláka by Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mal rozhodnúť o tom, či sú zmluvy v poriadku. Pochybnosti vyvoláva podpredseda Martin Senčák, ktorý nedávno odišiel z ministerstva zdravotníctva pre podozrivé stravovacie tendre,“ hovorí Zuzana Dančíková z Transparency International.

Ešte väčším problémom je podľa nej konflikt záujmu šéfky úradu Moniky Pažinkovej. „Zmluvy so Sučkovej firmami aj s CT a MR firmami, ktoré sú na ňu prepojené, by mal okrem zdravotníckeho výboru Národnej rady preskúmať Najvyšší kontrolný úrad. Tomu to môžu dať za úlohu poslanci,“ dodáva Dančíková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie