Denník N

OH, 10. deň: Zapletalová plakala, ale pri pohľade na Maďarské tabuľky sa môže usmievať

Foto – AP
Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

atlétka Emma Zapletalová po olympijskom semifinále plakala, ak však v budúcnosti potvrdí svoj potenciál, nebude trvať dlho a môžno u nej uvidíme slzy šťastia.

Podľa niektorých ukazovateľov by sme ju totiž už teraz mohli zaradiť medzi najúspešnejšie slovenské atlétky v histórii.

Veľký potenciál ukázal aj slovenský strelec Patrik Jány, o ktorom rovnako ešte budeme počuť.

Hrdinkou dňa je holandská bežkyňa Sifan Hassanová, ktorá ráno vyhrala rozbeh na 1500 metrov, aj keď krátko pred cieľom nepríjemne spadla, a následne večer získala zlato na 5000-metrovej trati.

Zajtrajšou hrdinkou môže byť zase Američanka Simone Bilesová, ktorá sa napokon predstaví v poslednej gymnastickej disciplíne.

Úplne iné problémy rieši bieloruská šprintérka Kryscina Cimanovská, ktorá sa odmietla vrátiť do rodnej krajiny a po Česku jej ponúklo pomoc aj Poľsko.

Olympijský súhrn prinášame po každom súťažnom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


1. Budúca olympijská finalistka?

Slovenská atlétka Emma Zapletalová nepostúpila do finále v behu na 400 metrov cez prekážky, aj keď na olympiádu cestovala s desiatym najlepším výkonom roka na svete.

V druhom semifinále zaostala za vlastným národným rekordom o jeden a pol sekundy a obsadila 6. priečku, v celkovom poradí olympiády jej bude patriť 15. miesto.

Zapletalová sa už na štarte ocitla v zložitej situácii. Štartovala totiž v najmenej výhodnej druhej dráhe, v ktorej sú zákruty najostrejšie a beh najnebezpečnejší. Práve z dôvodu bezpečnosti je prvá dráha v Tokiu neobsadená. Naopak, vonkajšie dráhy patria k najvýhodnejším.

Navyše v dôsledku silného dažďa sa rozdiely medzi dráhami ešte znásobili. Kým v druhej dráhe stála voda, dve vonkajšie dráhy boli v úvodnej zákrute suché, keďže sa nachádzajú pod strechou.

Rodáčka z Nitry sa však nechcela vyhovárať. „Dážď bol nepríjemný, ale všetky sme mali rovnaké podmienky. Nevyšiel mi rytmus, od začiatku som strácala a išla som pomaly,” povedala krátko po pretekoch pre RTVS. „Dráha nehrala úlohu, bežať sa dá v každej dráhe,” dodala.

Nasadenie do dráh nie je náhodné a určuje sa podľa výkonu v rozbehoch.

Zapletalová sa pri hodnotení semifinále nevyhla slzám a priznala, že „absolútne nie je spokojná“. Jej celkové účinkovanie v Tokiu však nemôžeme hodnotiť negatívne. Hlavne ak ho vnímame z pohľadu perspektívy do budúcnosti.

Emma Zapletalová má len 21 rokov, no už teraz ju môžeme označiť za jednu z najlepších atlétok v slovenskej histórii. Minimálne podľa takzvaných Maďarských tabuliek.

Ide o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

OH Tokio 2021

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie