Denník N

Naša dcéra nás viní za všetko, ešte aj za to, že nie je svetový mier

Ilustračné foto - Flickr.com/Eric Ward
Ilustračné foto – Flickr.com/Eric Ward

Generačné spory môžu niekedy nadobudnúť veľké rozmery a otráviť atmosféru v celej rodine.

Generačné spory, revolty, odmietanie všetkého, čo robia alebo si myslia rodičia, názor, že rodičia sú malomeštiaci, oportunisti, zápecníci a už sa nemajú kam posunúť – to všetko sú prejavy často opisované v literatúre či zobrazované vo filmoch a hlavne odohrávajúce sa v každom čase a na každom mieste. Patrí to k rodinným aj spoločenským dejinám a ukazuje to, že ľudstvo sa stále vyvíja.

Niekedy sa však stane, že generačný konflikt sa rozrastie do takých rozmerov, že na úrovni spoločenstiev vyprovokuje revolúciu a na rodinnej úrovni neznesiteľný a zraňujúci konflikt. Toto je aj príbeh Dany a Martina a ich dcéry.

Všetko ste pokazili

Manželia sú štyridsiatnici s dvomi dospievajúci deťmi. Hovoria, že ich výchova bola vždy skôr partnerská ako autoritárska, nemali tendencie deťom nanucovať ani názory, ani denný program, ani krúžky.

„U nás sa vždy skôr vysvetľovalo ako nariaďovalo alebo zakazovalo. Sme za to, že na rozumné a veku primerané argumenty deti zareagujú dobre a zachovajú sa správne. Tiež si myslíme, že nič lepšie ako dávať deťom dobrý príklad, ako rodič vlastne neviete,“ hovorí Dana.

To, že išli príkladom, sa im vždy v dobrom vrátilo. Týkalo sa to jedenia zeleniny, športovania, rozumného narábania s časom, čítania kvalitných kníh aj slušného správania voči blízkym aj neznámym ľuďom.

„Naše deti sa nikdy nebáli povedať svoj názor, stáť si za svojím, zapojiť sa aj do debát dospelých, napríklad o politike,“ vraví Martin, ktorý je za to na svoje deti hrdý.

V poslednom čase sa však s deťmi dostávajú čoraz častejšie do konfliktov. „Hlavne 16-ročná dcéra má hneď na všetko názor, a to dosť ostrý. Viem, že to patrí k veku, ani ja som nebola iná, ale zase si nepamätám, že by som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie