Denník N

Videli svetlo na konci tunela, no bol to vlak. Florida ukazuje, čo môže čakať na jeseň aj Slovensko

Miera pozitivity testov na Floride je 18 percent. Foto - TASR/AP
Miera pozitivity testov na Floride je 18 percent. Foto – TASR/AP

Americký štát má 49 percent ľudí zaočkovaných, no aj tak tu delta ťahá krivku počtu ľudí v nemocniciach s covidom k rekordom.

To, čo môže spôsobiť rozšírená delta v stredne zaočkovanej krajine, vidno na vývoji v niektorých štátoch USA.

Na Floride, ktorá má štyrikrát toľko obyvateľov ako Slovensko, momentálne hlásia v priemere 16-tisíc pozitívnych prípadov koronavírusu denne, čo je zhruba ako v januári.

V nemocniciach s covidom je asi 10-tisíc ľudí, každý deň hospitalizujú 1 500 nových pacientov.

Zdravotníci hovoria, že keď tu na jar prípady klesali a ľudia sa začali vo veľkom očkovať, verili, že vidia svetlo na konci tunela pandémie. „Ukázalo sa však, že to svetlo je v tomto prípade vlak,“ povedala pre Florida Times-Union vrchná sestra v nemocnici UF Health North Marsha Tittle.

Celkovo je v nemocniciach na Floride toľko ľudí s covidom, ako keď na Slovensku bolo zhruba 2 500 pacientov (to sme mali koncom decembra či znova začiatkom apríla, medzitým ich bolo viac). Médiá opäť píšu, že niektorí pacienti musia ležať na chodbách, aby sa zmestili.

Na Floride je momentálne najviac ľudí v nemocniciach s covidom na počet obyvateľov z celých Spojených štátov.

Počet prípadov a počet ľudí v nemocniciach s covidom na Floride od začiatku pandémie. Zdroj – New York Times

Rozdiely so Slovenskom

Môže to naznačovať (no nutne nemusí), čo sa dá čakať aj na Slovensku, keď sa u nás vo veľkom bude šíriť tento infekčnejší variant koronavírusu. Momentálne už delta tvorí 85 percent analyzovaných prípadov, no denné počty patria stále medzi najnižšie v Európe.

Samozrejme, medzi Floridou a Slovenskom sú rozdiely. Americký štát má vyššiu mieru ľudí nad 65 rokov (21 percent), kým na Slovensku je to necelých 17 percent. Podľa doterajšieho počtu obetí Florida je tiež zrejme menej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie