Denník N

Tento rok sa do Tatier nechystám

Hraničný priechod Buzica - Szemere zatarasili štrkom a dali tam značku zákazu vjazdu. Foto - Lukáš Macák
Hraničný priechod Buzica – Szemere zatarasili štrkom a dali tam značku zákazu vjazdu. Foto – Lukáš Macák

So štyrmi deťmi je otravné sledovať všetky pravidlá a navyše neviete, kedy ich úrady opäť zmenia.

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Tento rok sa do Tatier nechystám. Na hory som nezanevrel ani ma neodrádza vzdialenosť, hoci z Plzne, kde bývam, je to do Álp oveľa bližšie. Chcel som ísť s celou rodinou, ale nejako ma omrzeli šachmaty s koronavírusom, a tak rovnako ako minulý rok zostávame v Českej republike. So štyrmi deťmi je jednoducho otravné sledovať, čo musíme robiť na hraniciach, a neviete, kedy príde deň alebo hodina, keď úrady jednej alebo druhej krajiny opäť zmenia podmienky.

Dnes je to však teoreticky celkom jednoduché. Českí občania toho na Slovensko veľa nepotrebujú. Stačí, ak sa dajú zaočkovať, vyplnia formulár na webovej stránke a potom veria, že to stačí. Deti sa zvezú so svojimi rodičmi a na hraniciach by si ich nikto nemal všímať. Lenže došlo mi, že si aj tak ešte musím naštudovať, aké sú pravidlá na Slovensku, čo potrebujú neplnoletí pri vstupe do bazéna a kde sa vyžaduje negatívny test. Pridajte farebné okresy na semaforoch a mám toho až nad hlavu. Takže sa tým odmietam zaoberať a slovenské špecifiká ukážem deťom inokedy.

Treba dodať, že sú aj trpezlivejší a zhovievavejší ľudia ako ja a niektorí moji priatelia sa dokonca dali zaočkovať, aby mohli navštíviť príbuzných na Slovensku. Nemožno teda jednoznačne povedať, že Slovensko svojimi prísnymi opatreniami len odrádza českých turistov. Ak by sa však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie