Denník N

Etik Černý: Očkovanie proti covidu je morálna povinnosť, neočkovaní sa vezú ako čierni pasažieri

Filozof a etik David Černý. Foto – archív Davida Černého
Filozof a etik David Černý. Foto – archív Davida Černého

Denník N sa zhováral s českým filozofom a etikom Davidom Černým o etických aspektoch (povinného) očkovania. Černý hovorí, že „spoločnosť je polarizovaná už dlhodobo a vakcíny len dodali ďalšiu muníciu. Ale rozhodne polarizáciu nespustili, skôr z nej vyrástli“.

Odpor k vakcínam, ktoré rozdeľujú spoločnosť, „zapadá do už existujúceho naratívu o elitách, ktoré chcú ovládnuť svet a zotročiť a vyhubiť obyčajného človeka“, dodáva etik.

Podľa neho sú „zaočkovaní zodpovední, menej nebezpeční pre okolie a sú ochotní niesť možné riziko spojené s očkovaním, aby prispeli k dobrému stavu spoločnosti, ktorým je kolektívna imunita – to sú morálne relevantné dôvody, prečo by mali dostať prednosť [v službách či prevádzkach – pozn. red.], a nie je to diskriminácia neočkovaných“.

Ak má štát právo vyžadovať od nás, aby sme sa v aute pripútali, má štát rovnaké právo požadovať, aby sme sa proti covidu zaočkovali, lebo je to pre naše blaho? Je táto paralela korektná?

Nie je celkom dokonalá. Pripútanie pásmi je o našej bezpečnosti a o našich životoch, ktoré sú ohrozené. Samozrejme, ak sa nepripútame a máme nehodu, naše zdravotníctvo to niečo stojí, lebo sa o nás musia postarať. Ale to je okrajové. Primárny argument za očkovanie proti covidu je, že sa bavíme o verejnom zdraví. Ak sa ľudia nezaočkujú, sú rizikom nielen pre seba, ale aj pre druhých, lebo sa nepodarí dosiahnuť kolektívnu imunitu.

Patrí kolektívna imunita medzi spoločné dobro (common good)?

Myslím si, že áno. Pod kolektívnym dobrom si nepredstavujte žiadny komunizmus, ako som počul od niektorých mojich kritikov. Je to doktrína s koreňmi v antickom Grécku, rozpracovaná bola v stredoveku a dnes ju používajú mnohí teoretici práva. Nie je to o tom, že by sa nám vnucovala predstava, ako máme žiť, a museli sme počúvať komunistickú stranu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie