Denník N

Po viac ako roku je načase pýtať sa, čo dlhujú starší mladším

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V čase, keď je pol milióna Slovákov nad 60 rokov nezaočkovaných, im treba pripomenúť, že aj oni majú morálnu povinnosť prispieť k zlepšeniu situácie.

Autor učí medzinárodnú politiku na Erazmovej univerzite v Rotterdame

Keď sa na Slovensku hovorí o spravodlivosti medzi generáciami, ľudia väčšinou hovoria o tom, čo si starší zaslúžia od mladších. Starší si zaslúžia dôstojnú starobu (zaplatenú z daní a odvodov mladších), zdravotnú starostlivosť (zaplatenú mladšími alebo budúcimi generáciami), ale aj menej hmatateľné veci, ako napríklad starostlivosť či úctu.

Počas koronakrízy sme mali slová o medzigeneračnej spravodlivosti na tanieri pravidelne, keď sa mladšie generácie museli výrazne obmedziť, aby ochránili starších. Deti nechodili do školy, mládež na diskotéky, a náš svet sa otočil naopak, všetko v mene ochrany najmä starších. Dostávame sa však do fázy, keď by možno bolo načase sa zamyslieť, čo starší dlhujú mladším.

Stanfordská profesorka filozofie Juliana Uhuru Bidadanure vo svojej nedávnej knihe Spravodlivosť medzi vekmi hovorí o tom, že náš svet je plný nespravodlivosti medzi ľuďmi rôzneho veku. Starší majú napríklad oveľa lepšiu pozíciu na pracovnom trhu, lebo majú väčšiu šancu dostať zmluvu na dobu neurčitú či lepšie platenú pozíciu. Vydávať viac peňazí na zdravotnú starostlivosť starších je podľa Bidadanure akceptovateľné, pretože všetci jedného dňa budeme starí a na nás bude štát míňať rovnako veľké peniaze. Rozdiely sa stanú neakceptovateľnými v momente, keď sa časové spojivo roztrhne. Preto je podľa nej napríklad neprijateľné, keď sa pomoc v nezamestnanosti líši podľa veku prijímateľa.

Aby sa už nenakazili

Pri použití tejto logiky je jasné, že obmedzovanie mladších v pandémii je nespravodlivé a v teórii neakceptovateľné. Akceptujeme ho len a len preto, že ide o časovo obmedzenú výnimočnosť. A keďže toto časové obmedzenie trvá už vyše roka, je možno načase začať sa pýtať, čo dlhujú starší mladším výmenou za túto nespravodlivosť. Pretože cena, ktorú mladí za pandémiu zaplatili, nie je malá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie