Denník N

Maďarskí zdravotníci musia byť do jesene zaočkovaní, inak ich prepustia

Očkovanie vakcínou Sputnik v maďarskom Miškovci. Foto - TASR/AP
Očkovanie vakcínou Sputnik v maďarskom Miškovci. Foto – TASR/AP

Nezaočkovaní zdravotníci majú v Maďarsku ešte necelý mesiac na to, aby si dali pichnúť aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu. Profesijné organizácie s tým nemajú problém.

Tisíce maďarských zdravotníkov stoja pred rozhodnutím zaočkovať sa alebo zmeniť prácu, prípadne opustiť krajinu.

Odborníci a profesijné organizácie podporujú povinné očkovanie zdravotníkov, aby tým chránili zdravotný systém v prípade ďalšej vlny pandémie. Upozorňujú však, že medzi zdravotníkmi je ešte vždy skupina ľudí, ktorá sa vakcinácii bráni.

Premiér Viktor Orbán 16. júla oznámil, že zavedú povinné očkovanie zdravotníkov, a 29. júla už vyšlo príslušné nariadenie vlády.

„Musia sa zaočkovať aj viacerými inými vakcínami, tento zoznam sa teraz rozšíri,“ uviedol Orbán.

Opatrenie sa týka všetkých odborných zamestnancov zdravotníckych organizácií vrátane zamestnancov sociálnych zariadení, záchrannej služby a zdravotníkov ozbrojených zložiek a ozbrojených zborov. Aspoň prvou dávkou sa musia zaočkovať do 1. septembra.

Počas núdzového stavu nemôže vzniknúť pracovný pomer so zdravotníkom, ktorý nie je zaočkovaný. Zaočkovanosť môže zamestnávateľ aj kontrolovať: zamestnanec musí na výzvu svojho zamestnávateľa do piatich dní preukázať, že dostal vakcínu.

Ak zdravotník nie je zaočkovaný,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie