Denník N

Vitajte v klimatickej zmene

Požiar v blízkosti tureckej Antalye. Foto - TASR/AP
Požiar v blízkosti tureckej Antalye. Foto – TASR/AP

Doplnené o údaje SHMÚ 3. 8. o 13:27 – Ľudstvo stratilo roky hádkami so šarlatánmi typu Václava Klausa.

Na Slovensku ročne spadne v priemere čosi medzi 600 a 700 milimetrami zrážok. Niekde viac, niekde menej, ale približne v tomto rozpätí sa pohybujú dlhodobé merania. Vo Valaskej Belej pri Prievidzi len v nedeľu podľa jej starostu napršalo 255 milimetrov vody. A týždeň predtým vyše sto. Na tom istom mieste. Za sedem dní to je teda viac ako polovica z toho, čo inak naprší za jeden celý rok. Už prvá prietrž mračien vyvolala povodne. Druhá a ešte väčšia spôsobila vážnejšie škody, pretože nevídané množstvo vody spadlo do už aj tak premočenej krajiny. Keby sa niečo podobné stalo nad väčším mestom, skolabuje. Vitajte v klimatickej zmene.

(Podľa údajov SHMÚ spadlo vo Valaskej Belej 255 milimetrov zrážok za mesiac júl, nie počas búrky z 1. augusta, po ktorej nasledovala nová povodeň, ako podľa citovaného článku tvrdil primátor obce. Počas nedele napršalo 47 milimetrov vody. Spolu s júlových úhrnom tak ide o takmer polovicu z toho, čo naprší za rok. Za nepresnosť sa ospravedlňujem. – rp)

Samozrejme, extrémy počasia existovali vždy a jeden výkyv z okolia Prievidze sám osebe nemusí nič znamenať. Lenže obzvlášť toto leto sa ich valí toľko, takým tempom a hlavne na celej planéte, čiže sa nedajú považovať za ojedinelé udalosti, s akými sme sa stretávali aj v minulosti, že je rozhodnuté, kto mal pravdu v súboji medzi šarlatánmi typu Václava Klausa a klimatológmi.

Zatiaľ sa deje takmer presne to, čo už pred desaťročiami predpovedali vedci a za čo sa im posmievali ich neinformovaní kritici s veľkým egom. Takmer. Nanešťastie, odborníci sa predsa len možno v niečom mýlili. Pribúdajú totiž indície, že zmena prichádza rýchlejšie, ako varovali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie