Denník N

Smer sa bojí len telky, na vaše zdravie kašle

Treba zrejme pritvrdiť. Prvým krokom by mohlo byť, že peniaze vyplytvané v zdravotníctve začneme prepočítavať na stratené ľudské životy.

Personálna politika Smeru nepozná brata. Keď sa niekto z ich druhej ligy stane populárny štýlom „Aha, to je ten z televízie, čo perie peniaze cez tetu Anku (77)!“, tak ho do troch minút stiahnu z obehu. Nič iné za vyhodením Marcela Foraia z riaditeľovania Všeobecnej zdravotnej hľadať netreba. Všetci zainteresovaní vedeli, čo je to zač, ani informácie o zmluvách pre tetu neboli nové, len sa to dovtedy nehralo v televíziách.

Nepoznáme presný dôvod, prečo Fico v zime po vyhodení Pašku z parlamentu a Zvolenskej z ministerstva nechal košickej klike vo funkcii Foraia, no určite teraz nemožno dúfať, že zrušením Foraia sa vo VšZP začne niečo meniť. Tak ako je jedinou úlohou ministra Čisláka nič nepokaziť a do volieb, pokiaľ sa dá, s ničím nehýbať, tak to bude aj vo Všeobecnej zdravotnej.

Kauza teta Anka (77) môže mať pre spoločnosť predsa len význam, keď si viac ľudí uvedomí, aká dôležitá je Všeobecná zdravotná poisťovňa a že vplyv jej šéfa je v praxi minimálne porovnateľný s ministrom zdravotníctva.

Všeobecná zdravotná prepláca viac ako dve tretiny všetkých faktúr v zdravotníctve, na rozdiel od ministerstva má vplyv na ceny a rozhoduje tak nielen o tom, kto v brandži skrachuje či kto sa stane multimilionárom, ale aj o koľko ľudí ročne zomrie alebo príde o zdravie skôr, ako by muselo.

No aby sme si predstavili mieru cynizmu, ktorý majú v hlave mnohí zdravotnícki biznismeni a funkcionári, pripomeňme si, čo sľubovali po kauze piešťanského CT. Aj vládni ekonómovia vtedy vysvetlili, že desiatky miliónov eur by sa len pri nákupoch takých strojov dali ušetriť zavedením cenových limitov.

Aj v Európe sú k dispozícii kopy databáz aktuálnych komerčných cien zdravotníckych prístrojov, podľa ktorých môže štát určiť maximálne ceny – zo dňa na deň sa priestor na kradnutie dramaticky zníži. Toto takzvané benchmarkovanie ministerstvo zdravotníctva najprv prisľúbilo rýchlo naštartovať, aby potom v lete len sucho zaklamalo, že také databázy neexistujú.

Aby sa niečo zmenilo, treba zrejme pritvrdiť. Autor tohto komentára začne s tým cynizmom bojovať tým, že peniaze zbytočne minuté v zdravotníctve bude v budúcnosti prepočítavať na stratené ľudské životy.

Transparency International napríklad odhadla, že ak by sa na Slovensku používali rovnaké ceny pre CT a MR vyšetrenia ako v Česku, ušetrila by VšZP ročne 37 miliónov eur.

Úradný limit, podľa ktorého sa v slovenskom zdravotníctve ohodnocuje rok predĺženia života, je 30-tisíc eur.

Pri priemernom veku dožitia 75 rokov to teda dáva ročne 16 kompletných zachránených, respektíve premárnených životov.

Z pohľadu univerza to možno nie je veľa, ale aspoň za pokusné zavedenie benchmarkovania by to možno stálo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie