Denník N

Kým ona hladovala, jej matka kŕmila mačku. Bilesovej život s ADHD aj traumou zo zneužívania

Simone Bilesová pred finále kladiny. Foto - TASR/AP
Simone Bilesová pred finále kladiny. Foto – TASR/AP

Gymnastická hviezda sa po jednom z najťažších týždňov kariéry opäť usmievala, na kladine získala bronz.

Na Instagrame má 6,5 milióna sledovateľov, patrí k najvplyvnejším športovkyniam na svete a denník The New York Times ju pred olympijskými hrami v Tokiu označil za najlepšiu gymnastku všetkých čias.

Simone Bilesová pred piatimi rokmi na olympiáde v Riu získala štyri zlaté medaily a teraz jej dokonca predpovedali útok na šesť medailí. Z Tokia však napokon odchádza len s jednou striebornou a jednou bronzovou medailou, čo by pred štartom hier vyzeralo ako prepadák.

V skutočnosti sa však Bilesová po posledných dňoch môže cítiť ako víťazka.

Zväčša suverénna gymnastka už v kvalifikácii tímového viacboja pôsobila nezvykle neisto, urobila viacero menších chýb a po skončení kvalifikácie na Instagrame napísala, že „na svojich pleciach niekedy cíti váhu celého sveta“.

Vo finále potom v preskoku takmer spadla pri dopade a rozhodcovia jej udelili veľmi nízke skóre 13,766 bodu. Bilesová pôsobila rozrušene, odišla z dejiska gymnastických súťaží, a hoci sa o pár minút vrátila, nasledovalo odstúpenie z tímového viacboja. Američanka ako dôvod uviedla duševné zdravie.

„Myslím si, že ak si ho športovkyňa chráni, ukazuje tým svoju silu. Nechcela som urobiť niečo hlúpe a zraniť sa. Nestojí to za to, najmä, ak máte tri úžasné kolegyne, ktoré za vás môžu zaskočiť a zvládnuť to,“ citoval ju The Guardian.

Neskôr sa ukázalo, že Bilesovú trápi jav zvaný „twisties“, ktorý je akýmsi psychickým blokom, pri ktorom vo vzduchu stratí zmysel pre orientáciu a kontrolu svojho tela. Američanka sa postupne odhlásila aj zo všetkých individuálnych finálových disciplín okrem úplne poslednej, ktorou bola kladina.

Bilesová to v živote nikdy nemala jednoduché. Vyrastala so závislou matkou, bola obeťou sexuálneho predátora Larryho Nassara a jej brata dva roky vyšetrovali pre obvinenia z trojnásobnej vraždy.

Gymnastická hviezda teraz prežila jeden z najťažších týždňov športovej kariéry, po ktorom sa však opäť mohla usmievať. Pri svojom poslednom štarte totiž napriek všetkým negatívnym okolnostiam vybojovala bronzovú medailu.

V článku sa dočítate: 

  • že o Bilesovú sa nestarali biologickí rodičia;
  • ako ju obvinili z dopingu a ako sa bránila;
  • prečo sa bála hovoriť o zneužívaní lekárom Nassarom;
  • akému tlaku čelila pred olympiádou;
  • čo prežívala v Tokiu a čo sú „twisties“.

Hekeri ju obvinili z dopingu

Bilesová o svojom živote najviac detailov prezradila v dokumente Simone vs Herself, ktorý vysielala služba Facebook Watch. Okrem iného v ňom prezradila, že celý život má averziu voči mačkám, čo súvisí so smutnými zážitkami z jej detstva.

Spolu s troma súrodencami sa narodila v Columbuse, no jej biologický otec Kelvin Clemons rodinu opustil. Matka Shanon Bilesová sa zase o svoje deti nestarala, lebo bola závislá od drog a alkoholu.

Simone Bilesová a jej súrodenci – sestry Adria, Ashley a brat Tevin – preto v detstve hladovali. „Keď sme vyrastali, sústredili sme sa najmä na jedlo, pretože sme ho veľa nemali,“ vravela v dokumente podľa The Guardian.

„Spomínam si, že okolo nášho domu sa potulovala pouličná mačka. Bola som veľmi hladná, no vždy nakŕmila tú mačku a nie nás. Myslím si, že práve preto dodnes nemám rada mačky,“ hovorila Bilesová.

Pre New York Times nedávno povedala, že jej bežnými raňajkami boli cereálie s vodou. Po upozorneniach od susedov ju sociálni pracovníci spolu so súrodencami matke odobrali a umiestnili do pestúnskej starostlivosti.

Simone Bilesovú a jej mladšiu sestru Adriu si potom osvojil ich starý otec Ron Biles a jeho druhá manželka Nellie. Práve ich Bilesová nazýva svojimi rodičmi, oficiálne si ju adoptovali, keď mala šesť rokov. Odvtedy vyrastala v texaskom mestečku Spring neďaleko Houstonu.

Starších súrodencov – Ashley a Tevina – si osvojila teta Harriet.

Bilesová práve sťahovanie k adoptívnym rodičom označila za moment, ktorý „nasmeroval jej život k lepšej budúcnosti“. Zakrátko prvý raz objavila aj gymnastiku, keď v rámci školských aktivít pozorovala iné dievčatá, ako cvičia na trampolíne a na kladine.

Začala ich napodobňovať a šlo jej to tak dobre, že jeden z trénerov potom Bilesovej domov poslal list, v ktorom ju pozval na tréningy. Ako píše The Guardian, Bilesová napríklad zo sedu vyskočila priamo na nohy, čo šesťročné deti ešte bežne nezvládajú.

Trénerom v jej houstonskej telocvični Bannon’s Gymnastix spočiatku spôsobovala problémy Bilesovej neposednosť, na ktorú však mala pochopiteľný dôvod. V deviatich rokoch jej totiž diagnostikovali ADHD, teda poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou.

Bilesová o tom prvý raz prehovorila v roku 2016 po olympiáde v Riu. Ruskí hekeri, ktorí si hovoria Fancy Bears, totiž mesiac po olympiáde uverejnili Bilesovej zložku z databázy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a obvinili ju z dopingu.

Gymnastka na liečbu ADHD užíva liek s názvom Ritalin, ktorý je na zozname zakázaných látok. Má však naň terapeutickú výnimku od WADA.

„Mať ADHD a brať naň lieky nie je nič, za čo by som sa mala hanbiť a čo by som sa mala báť povedať ľuďom,“ reagovala na Twitteri.

Obeť sexuálneho predátora

Bilesová sa definitívne rozhodla pre profesionálnu gymnastickú kariéru, keď mala štrnásť a z klasickej školy prešla do domácej výučby, aby mala viac času na tréningy.

„Vzdala som sa všetkých školských večierkov. Nikdy som nebola na plese a nemám zážitky, aké má väčšina detí. Ale zamilovala som sa do športu,“ hovorila v dokumente Simone vs Herself podľa Sky News.

Bilesová spočiatku nebola považovaná za výnimočný talent, no svet gymnastiky ohúrila už ako 16-ročná, keď na majstrovstvách sveta v Antverpách po prvý raz vyhrala viacboj a pridala aj zlatú medailu v prostných. Svetovou hviezdou sa však stala až o dva roky neskôr na spomenutej olympiáde v Riu, kde získala zlato v tímovej súťaži, viacboji, prostných aj preskoku.

Americká gymnastika však už v tom období čelila škandálu okolo lekára Larryho Nassara, ktorý sexuálne zneužil stovky dievčat a mladých žien.

Nassar 29 rokov pracoval ako lekár amerických gymnastiek a riadiaca organizácia USA Gymnastics (USAG) roky ututlávala akékoľvek nahlásenia jeho sexuálnych útokov. Nassara pred troma rokmi za šírenie detskej pornografie odsúdili na 60 rokov a za sexuálne zneužívanie na 175 rokov.

Jednou z Nassarových obetí bola aj Simone Bilesová, ktorá o tom verejne prehovorila na Twitteri v januári 2018. V príspevku opisovala, že o zneužívaní najskôr nechcela verejne hovoriť, pretože sa sama seba pýtala, či to nebola jej chyba.

„Teraz poznám odpovede na tie otázky. Nie. Nie, nebola to moja chyba. Nie, nebudem a nemala by som niesť vinu, ktorá patrí Larrymu Nassarovi, USAG a ostatným,“ napísala.

Bilesová najskôr zneužívanie tajila aj pred svojou adoptívnou matkou Nellie a hnevala sa, keď sa jej na to pýtala. O tom, čo sa jej stalo, adoptívnej matke povedala až počas telefonátu spoza volantu auta, keď sa náhle rozplakala.

„Nehovorila nič, len plakala, a potom sme plakali spolu, pretože som vedela, o čom mi chce povedať. Nemusela vravieť nič,“ povedala Nellie Bilesová.

Gymnastka neprišla vypovedať proti Nassarovi, pretože nebola emocionálne pripravená mu znovu čeliť. Reportérka The Guardian Emma Brooksová sa Bilesovej v rozhovore pýtala, či jej tieto otrasné zážitky neznechutili gymnastiku.

„Teraz preto chodím na terapiu,“ odpovedala Bilesová. „Boli časy, keď som nechcela ani vstúpiť do telocvične. Ale dovolím, aby mi to vzalo vášeň a ciele, ktoré stále mám? Je to len ďalšia prekážka, ktorú musím prekonať.“

Američanka nikdy nestratila pozitívny vzťah ku gymnastike. Noviny New York Times v jej predolympijskom profile spomenuli, že je jedinou známou obeťou Nassara, ktorá bude súťažiť na olympiáde.

„Idem tam reprezentovať Spojené štáty, World Champions Centre (Bilesovej klub – pozn. red.) a všetky ženy a dievčatá tmavej pleti na svete. Nereprezentujem však americkú gymnastiku (USAG),“ povedala Bilesová pre New York Times.

V aprílovom rozhovore pre TODAY Bilesová povedala, že v gymnastike pokračuje aj preto, aby ďalej upozorňovala na zodpovednosť USAG za zneužívanie gymnastiek.

„Mám celkom silnú platformu, a kým som tu, niečo budú musieť robiť.“

Simone Bilesová. Foto – TASR/AP

Očakávania celej Ameriky

Američanka svoj najlepší výsledok na veľkom podujatí dosiahla na majstrovstvách sveta 2018 v Dauhe, kde získala medailu v každej zo šiestich disciplín, v ktorých štartovala. Až štyri z nich boli zlaté.

Podarilo sa jej to ako prvej nesovietskej gymnastke a prvej od roku 1988. Iba deň pred začiatkom kvalifikačných súťaží pritom skončila na pohotovosti s obličkovým kameňom.

Pred olympiádou v Tokiu mala 24-ročná Bilesová dokopy už 23 zlatých medailí z MS a olympijských hier.

To na ňu vytváralo veľký tlak: už v júnovej olympijskej kvalifikácii nebola bezchybná, pri cvičení na kladine stratila balans a musela z nej zoskočiť. Po cvičení mala na tvári slzy. „Začala som o sebe pochybovať, dostalo sa mi to do hlavy,“ vravela podľa ESPN.

Hoci kvalifikačný viacboj aj tak s prehľadom vyhrala pred Sunisou Leeovou, na svoje pomery predviedla nezvyčajne neisté súťažné momenty.

Takmer zároveň v čase konania olympijskej kvalifikácie mohli mať na Bilesovú vplyv aj úplne iné udalosti než gymnastika. V Clevelande totiž prebiehal súd s jej bratom Tevinom, ktorého v auguste 2019 zadržali a obvinili z trojnásobnej vraždy.

Tevin Biles-Thomas bol podľa denníka Washington Post obvinený zo zastrelenia troch mladíkov počas novoročných osláv. Simone Bilesová po jeho zadržaní vydala stanovisko, v ktorom pozostalým vyjadrila úprimnú sústrasť. Napísala, že je pre ňu „náročné spracovať“, čo sa v uplynulých dňoch stalo.

Proces s jej bratom sa ťahal takmer dva roky, objavili sa v ňom procesné chyby a sudca ho napokon 15. júna tohto roku zbavil všetkých obvinení pre nedostatok dôkazov.

Po vynesení rozsudku sa matka jednej z obetí pokúsila Bilesovej brata napadnúť so slovami: „Zabijem ťa.“

Napriek menším kvalifikačným zakopnutiam a záveru súdu s jej bratom cestovala Bilesová do Tokia ako predpokladaná medailová istota a hviezda celej olympiády. The Guardian napísal, že športová dominancia a osobná charizma stavajú Bilesovú do rovnakej pozície, akú mali v minulosti osobnosti ako Michael Phelps či Usain Bolt.

Celoštátna televízia NBC z Bilesovej spravila tvár amerického olympijského tímu, podrobne zaznamenávala celý jej pobyt v Tokiu a bývalá gymnastka Nastia Liukinová v priamom prenose hovorila, že na pleciach Bilesovej „ležia očakávania celého národa“.

Desivý pocit neznáma

Bilesová si však v Tokiu nezískala sympatie zlatými medailami, ale tým, že pred nimi uprednostnila vlastné duševné, a v konečnom dôsledku aj fyzické zdravie. Keď sa podelila o to, že ju trápia „twisties“, mnohé bývalé gymnastky okamžite vedeli, o čom hovorí.

Bola medzi nimi aj Jacoby Milesová, ktorú tento jav stál zdravie. Keď mala pätnásť, začala pociťovať, že pri akrobatických prvkoch občas vo vzduchu stráca orientáciu. Pre Sports Illustrated povedala, že dvojitý backflip pri zoskoku z bradiel predtým „zvládla zrejme stovkykrát“, no 16. novembra 2012 pri ňom nemala potuchy, kde sa nachádza.

„Stalo sa mi presne to, čo Simone. Stratila som sa vo vzduchu,“ vravela Milesová. Dopad mal pre ňu vážne následky, spadla na krk a pre poškodenie miechy bude zrejme do konca života na vozíku.

Bývalé gymnastky sa zhodujú, že Bilesová urobila odstúpením zo súťaží správnu vec. Niekdajšia olympionička Melissa Marlowová na Twitteri „twisties“ prirovnala k tvorivému bloku umelcov, keď napríklad náhle zabudnú zahrať naučenú skladbu. Rozdielom však je, že gymnastom a gymnastkám hrozia zdravotné následky.

„Zjednodušene povedané, ak pokračujete, váš život je v ohrození,“ povedal pre Washington Post bývalý vrcholový gymnasta Sean Melton, ktorý podobné pocity ako Bilesová zažíval počas celej kariéry.

„Ten pocit neznáma, keď nedokážete ovládať svoje telo počas nesmierne náročných prvkov, vyvoláva extrémny stres. A to je desivé, pretože vôbec neviete, čo sa stane,“ opisoval Melton.

Bilesová detaily o svojom problémoch priblížila v sérii príbehov na Instagrame. Napísala, že „sa nevzdala, no jej telo a myseľ nepracujú synchronizovane“. Priložila aj video z tréningu na bradlách, na ktorom viackrát spadla.

Američanka sa postupne odhlásila zo všetkých disciplín a zdalo sa, že v Tokiu už ani nebude súťažiť. Napokon sa však rozhodla štartovať vo finále kladiny, ktorá bola z hľadiska rizika asi najbezpečnejšia.

Gymnastky pri cvičení na kladine totiž až na záverečný zoskok nie sú vysoko vo vzduchu a nepredvádzajú také náročné vruty ako pri preskoku alebo na bradlách.

Olympiádu končí s úsmevom

Bilesová v Tokiu získala striebornú medailu za účasť v tímovej súťaži, v ktorej však väčšinu disciplín pre spomenuté problémy vynechala. To, aký výkon podá vo finále kladiny, bolo trochu záhadou a fanúšikovia predovšetkým dúfali, že sa nezraní.

Američanka však predviedla výborný výkon za hlasnej podpory väčšiny ľudí, ktorí sa nachádzali v tokijskej hale Ariake Gymnastics Centre. Rozhodcovia jej udelili skóre rovných 14 bodov, ktoré Bilesovej prinieslo bronzovú medailu. Tretia skončila aj pred štyrmi rokmi v Riu.

Bilesová bez zaváhania zvládla aj záverečný zoskok, ktorý bol najrizikovejšou súčasťou jej finálovej zostavy. Keď bezpečne pristála, široko sa usmiala a bežala objať svoje gymnastické kolegyne. V porovnaní s kvalifikáciou sa posunula na bronzovú pozíciu zo 7. priečky.

Predstihli ju len dve čínske gymnastky. Zlato získala len 16-ročná Čchen-čchen Kuan, ktorá vo finále štartovala ako posledná. Vo finále vyhrala s hodnotením 14,633 bodu. Striebro získala jej o dva roky staršia krajanka Si-ťing Tchang so známkou 14,233 bodu.

V tejto chvíli nie je jasné, či sa bronzovou medailou končí aj olympijský príbeh Simone Bilesovej. Slávna gymnastka v apríli hovorila o tom, že uvažuje o účasti v Paríži 2024 ako špecialistka na niektoré individuálne disciplíny.

Možno sa tak ešte raz pokúsi získať olympijské zlato na kladine, ktoré jej v zbierke úspechov ešte stále chýba.

Bilesová s bronzovou medailou. Foto – TASR/AP

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Tokio 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie