Denník N

OH, 11. deň: Od štartu do cieľa na 13 krokov. Warholm improvizoval a posunul hranice ľudských možností

Karsten Warholm. Foto – AP
Karsten Warholm. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v utorok priniesla olympiáda výkon, ktorý bude symbolom celých hier.

Bežcom na 400 metrov cez prekážky sa 29 rokov nedarilo prekonať svetový rekord, no teraz to dokázali spôsobom, o ktorom odborníci hovoria, že nepatrí do tohto storočia.

Historická bola aj premiéra športového lezenia, kde bojoval o finále Čech Adam Ondra, či výkony na cyklistickej dráhe, ktorá je v Tokiu až neuveriteľne rýchla.

Američanka Simone Bilesová napokon odchádza z olympiády spokojná, čo čiastočne platí aj o slovenskom rýchlostnom kanoistovi Petrovi Gellem, no už menej o šprintérovi Jánovi Volkovi.

Olympijský súhrn prinášame po každom súťažnom dni. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast a posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


1. Rekord ako z iného storočia

Prázdny štadión, ostré popoludňajšie slnko, vysoká vlhkosť a teplota takmer 35 stupňov. Tak rozhodne nevyzerajú ideálne podmienky na výnimočné atletické výkony. A predsa sme sa v utorok jedného takého dočkali.

Spôsob, akým Nór Karsten Warholm v behu na 400 metrov cez prekážky prekonal svetový rekord, bude ikonickým momentom, vďaka ktorému sa o hrách v Tokiu raz dozvedia aj tí, ktorí dnes ešte nie sú na svete.

Warholm spolu s ďalšími finalistami totiž posunuli hranice svojej disciplíny aj hranice ľudských možností na úplne novú úroveň.

Keď sme včera hodnotili 10. deň olympiády, spomínali sme vzostup Emmy Zapletalovej a vysvetľovali, aké cenné je na 400-metrovej trati čo i len desatinové zlepšenie. Najmä na takejto vysokej výkonnostnej úrovni.

Lenže Warholmov posun nebol záležitosťou desatiny. Svetový rekord

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Iné podcasty Denníka N

OH Tokio 2021

Olympijský súhrn

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie