Denník N

Smer má problém, začínajú sa rokovania o jeho vylúčení zo Strany európskych socialistov

Po výzvach a kritike prišiel konkrétny návrh. Predseda frakcie európskych socialistov nechce v európskej strane Smer. Ten sa bráni, že solidárny je a že Ficovi pripisujú aj výroky, ktoré nepovedal.

Šéf frakcie európskych socialistov v Európskom parlamente Gianni Pittella vyzval predsedu Strany európskych socialistov (PES) Sergeja Staniševa, aby nechal vylúčiť Smer. Dôvodom je postoj Roberta Fica a jeho strany k problematike utečencov. Smer odmieta kvóty na rozdelenie utečencov a Fico dnes oznámil, že v tejto súvislosti bude žalovať Európsku úniu.

Pittella svoj návrh zdôvodnil netolerantným postojom Fica k moslimom a ich možnej migrácii na Slovensko.

Toto je progresívne?

„Pretrvávajúca neochota prijať zodpovednosť a prejaviť solidaritu pri riešení utečeneckej krízy je v protiklade s našimi hodnotami a politickým presvedčením. Nemôžete sa len nazývať progresívnym, treba tiež ukázať činy. Preto navrhujem, aby predseda PES, pán Stanišev, začal konanie o pozastavení členstva Smeru a súbežne pozval pána Fica, aby pred PES objasnil svoje pozície,“ vyhlásil Pittella.

Jasné postoje Roberta Fica, že „masová migrácia moslimov, ktorí by si začali budovať mešity, nebude tolerovaná“, dostali podľa Pittellu do rozpakov všetkých v sociálnodemokratickej frakcii.

Návrh tak už padol a užšie vedenie PES zrejme vo veľmi krátkej dobe začne procedúru rokovania o vylúčení Smeru zo strany. K samotnému vylúčeniu by tak mohlo dôjsť už v októbri.

Smer reagoval, že nikdy nespochybňoval potrebu pomoci utečencom. „Odmietnutie povinného prerozdelenia sme niekoľkokrát racionálne odôvodnili, nikdy sme však nespochybnili našu pripravenosť aktívne sa podieľať na pomoci,“ reagovala strana.

Strana sa zároveň sťažuje, že Pittella pri zdôvodňovaní svojho návrhu spomenul aj výroky, ktoré Fico nikdy nepovedal. „Predseda strany Smer Robert Fico zároveň chápe, že predseda frakcie S&D v Európskom parlamente Gianni Pittella, ako reprezentant a zástupca Talianska na pôde Európskeho parlamentu, môže vnímať situáciu citlivejšie,“ reaguje Smer.

Fico sa „jednoznačne ohradzuje proti spochybneniu vyznávania a dodržiavania hodnôt sociálnej demokracie“.

Orbán a Fico

V PES sú s postojmi Smeru k utečencom nespokojní aj preto, že strana kritizovala a chcela i naďalej kritizovať ľudovcov za správanie a výroky, s akými napokon v posledných týždňoch vyrukoval aj predseda slovenskej vlády. Vedenie sociálnodemokratickej frakcie bolo prichystané poukázať na postoje Fideszu maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý patrí do skupiny ľudovcov. Sociálni demokrati však majú Fica, a tak si teraz frakcie navzájom veľmi nemajú čo vyčítať – postoje a výroky oboch predsedov vlád aj strán k utečencom, islamu či kvótam sa v mnohom podobajú.

Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová si nemyslí, že strane reálne hrozí vylúčenie. „Myslím si, že je to pre túto chvíľu otázka komunikácie medzi Smerom a PES. Je veľa dezinformácií o výrokoch predstaviteľov Smeru, nie všetky tvrdenia sú pravdivé. Pán Pittella je Talian, pre Taliansko je táto téma mimoriadne citlivá.“

Flašíková-Beňová hovorí, že sa kolegom vo frakcii bude snažiť vysvetliť, že s výnimkou kvót Slovensko súhlasilo so všetkými dôležitými opatreniami, ktoré by mohli viesť k riešeniu utečeneckej krízy. „Predsa Smeru rád partnerom vysvetlí racionálne dôvody, ktoré vládu aj Národnú radu viedli k odmietnutiu povinného rozdelenia migrantov.“

Rozhodnutie premiéra podať žalobu na EÚ nechcela Flašíková-Beňová hodnotiť. „Nie som členkou vlády. Ak budem mať pocit, že chcem premiérovi povedať svoj názor, nebudem ho hovoriť vám.“

Raz ich už vylučovali

Smer už má skúsenosti s tým, ako sa stať vyhnancom medzi európskymi socialistami. Po tom, ako si Fico v roku 2006 do koalície vybral nacionalistickú SNS a HZDS Vladimíra Mečiara, Ficovej strane pozastavili členstvo. Obnovili ho až v roku 2008, čo vtedy Smer považoval za svoje víťazstvo. Kongres socialistov potom v roku 2009 potvrdil plnoprávne členstvo Smeru pomerom hlasov delegátov 187 ku 14.

Vtedajší šéf frakcie socialistov Hannes Swoboda teraz hovorí: „Vtedy sme uverili, že Ficov populizmus má svoje hranice.“ Dnes je z Ficovho postoja sklamaný a hovorí, že je nezlučiteľný s postojmi a hodnotami sociálnej demokracie.

Fico sa pritom medzičasom v tábore sociálnych demokratov stal pomerne rešpektovanou osobou – na rozdiel od mnohých svojich kolegov vyhrával doma voľby a jeho vlády dosahovali slušné ekonomické výsledky. Swoboda ho v októbri 2013 počas návštevy Košíc vychvaľoval a hovoril, že politicky dozrel a stal sa z neho veľmi zodpovedný predseda vlády, ktorý vedie krajinu v línii európskych sociálnych demokratov. „Potrebujeme takých, ako je on, pretože je obľúbený a záleží mu nielen na Slovákoch, ale aj na osude Európy. Neviem, čo plánuje do budúcnosti, ale odkedy je premiérom, Slovensko sa dostalo do dobrej formy.“

Už cez víkend, keď sa objavili prvé informácie o tom, že belgickí socialisti budú požadovať vylúčenie Smeru z frakcie, bolo jasné, že vplyvný Swoboda sa vracia ku kritickému hodnoteniu Fica. „Jeho politika je absolútne v protiklade so solidaritou, je to neprijateľné v spojení s hodnotami sociálnej demokracie,“ dodal Swoboda. Podľa neho na Fica tlačilo viacero rakúskych a nemeckých politikov, aby zmenil svoj radikálny postoj. „Nikto neuspel,“ hovoril rakúsky sociálny demokrat.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie