Denník N

Kollárov poslanec Pčolinský straší, že nezaočkovaných môžu vylúčiť z volieb. Podľa Mikulca šíri dezinformácie

Boris Kollár a Peter Pčolinský (OĽaNO). Foto N - Tomáš Benedikovič
Boris Kollár a Peter Pčolinský (OĽaNO). Foto N – Tomáš Benedikovič

Koaličný poslanec nadviazal na uhríkovcov, ktorí šíria teórie, že nezaočkovaní nemôžu voliť rovnako ako zaočkovaní. Ministerstvo vnútra reaguje, že jeho novela je len technická a nijako sa netýka očkovania.

Poslanec Sme rodina Peter Pčolinský, ktorého brat a bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský sedí vo vyšetrovacej väzbe, sa pri svojom tlaku na ministra vnútra Romana Mikulca rozhodol využiť antivaxerskú scénu.

Na Facebooku zverejnil špekuláciu, že podľa navrhovanej novely volebného zákona by nezaočkovaných ľudí údajne mohol hlavný hygienik vylúčiť z volieb.

„Dobre si prečítajte tento odsek, ktorý podľa môjho názoru umožňuje vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní. Mikulec musí odstúpiť,“ napísal Pčolinský a vyzval ľudí, aby jeho názor zdieľali.

Pčolinského status sa okamžite začal šíriť v antivaxerských skupinách, za hodinu od zverejnenia mal stovky zdieľaní.

Nadviazal na Uhríka

Koaličný poslanec sa tým pripojil k opozícii, ktorá tiež začala šíriť teórie o tom, že nezaočkovaným sa údajne môže sťažiť prístup k voľbám.

Bývalý kotlebovec Milan Uhrík (toho času Republika) už v pondelok zverejnil na Facebooku príspevok, v ktorom veľkými písmenami napísal, že nezaočkovaní údajne už nemajú „úplné volebné právo“.

K Pčolinskému sa okamžite pridala aj Pellegriniho strana Hlas. Novinárom v utorok poobede poslala stanovisko, že odmieta „novelu volebného zákona z dielne ministra vnútra Mikulca, ktorá obmedzuje základné právo ľudí slobodne voliť“.

Ministerstvo vnútra tieto hypotézy odmietlo s argumentom, že už od Nežnej revolúcie je v zákonoch zakotvená teoretická možnosť, že kvôli ochrane verejného zdravia je možné niektorým ľuďom zabrániť dostaviť sa do volebnej miestnosti. Toto ustanovenie však vzniklo dávno pred covidom aj pred masovým očkovaním.

Novela volebného zákona prináša podľa Mikulcovej hovorkyne Barbary Túrosovej len niektoré čiastkové úpravy, ale „v žiadnom prípade nesprísňuje ani nepoľavuje, teda žiadnym spôsobom nemení pravidlá zaužívané v Slovenskej republike viac ako tridsať rokov“.

„Mrzí nás, že koaličný poslanec preferuje možnosť štyroch červených výkričníkov miesto toho, aby si najprv sám preveril všetky skutočnosti a informoval sa o obsahu pripravovanej novely zákona tak, aby verejne nešíril dezinformácie s cieľom, ktorý je už viac ako očividný,“ poznamenalo ministerstvo.

Hovorkyňa naráža na Pčolinského dlhodobý problém s ministrom Mikulcom, ktorému poslanec vyčíta zodpovednosť za údajne zmanipulované vyšetrovanie kauzy jeho brata.

Jeden odsek v zákone

O čo presne ide?

Pčolinského status sa týka novely volebného zákona, ktorou sa koaliční politici

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie