Denník N

Najhoršie ohnisko od Wu-chanu. Pre deltu Čína znova zatvára a testuje milióny ľudí

Plošné testovanie v Nankingu. Foto – TASR/AP
Plošné testovanie v Nankingu. Foto – TASR/AP

Do Číny sa vracajú lockdowny a masové testovanie. V krajine sa šíri delta variant koronavírusu a nové ohnisko je najhoršie od Wu-chanu, kde sa vírus objavil prvýkrát.

Tentoraz je v centre pozornosti Nanking, 9-miliónové mesto na východe Číny, kam sa vírus dostal cez miestne letisko. Štát už vedenie letiska skritizoval, no prípady, ktoré súvisia s týmto ohniskom, už zaznamenali najmenej v 15 provinciách.

Uprostred letnej sezóny preto turistov odrádzajú od cestovania a v Pekingu zastavili dopravu z oblastí, kde sa potvrdili nové prípady.

Vírus sa znovu dostal aj do Wu-chanu, kde po vyše roku potvrdili lokálny prenos. Ide iba o niekoľko prípadov, no aj to stačí na to, aby otestovali 11 miliónov ľudí, ktorí žijú v meste.

Skončí sa nulová tolerancia?

Všetko sa to začalo na letisku v Nankingu. Koncom júla tam malo pozitívny test deväť ľudí, ktorí čistili lietadlá. Čínsky štát hneď použil taktiku, ktorá sa opakuje už od minuloročnej prvej vlny – zaviedol prísny lokálny lockdown, začal masovo testovať a dohľadávať kontakty.

Lety do a z Nankingu pozastavili a obmedzili aj pohyb medzi mestami. Za dva týždne tam prebehli tri kolá testovania a na sídliskách, kde sa objavili pozitívne prípady, zaviedli prísne opatrenia.

Vírus sa však už stihol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie