Denník N

Delta už dominuje aj na Slovensku, ukazujú vzorky pozitívnych zo záveru júla (+grafy)

Nápor na nemocnice nateraz ustal. Príde ďalšia kríza? Foto N – Peter Kováč
Nápor na nemocnice nateraz ustal. Príde ďalšia kríza? Foto N – Peter Kováč

V poslednom sekvenovaní potvrdili delta variant koronavírusu v 75 z 81 vzoriek.

Sekvenovanie pozitívnych vzoriek ukazuje, že delta variant už dominuje aj na Slovensku. Prvýkrát ho laboratóriá na Slovensku zaznamenali v júni, no vtedy bol ešte dominantný britský alfa variant.

Prevahu delty prvýkrát zaznamenali 22. júla, keď v 181 sekvenovaných vzorkách zistili prítomnosť delta variantu v 112 prípadoch. O päť dní neskôr, 25. júla, bol pomer ešte väčší. V 81 osekvenovaných vzorkách zistili delta variant v 75 prípadoch.

„Vzhľadom na vysokú infekčnosť delta variantu išlo o očakávaný jav,“ uviedol úrad verejného zdravotníctva s tým, že „od spustenia sekvenovania do konca júla bol variant delta identifikovaný celkovo v 293 prípadoch“.

Hygienici na sekvenovanie posielajú všetky pozitívne vzorky – s výnimkou vzoriek, pri ktorých je veľké riziko, že ich nedokážu správne analyzovať.

Delta dominuje už aj v zahraničí a je výrazne infekčnejšia než alfa variant, ktorý na Slovensku prevládal doteraz. Alfa variant, predtým označovaný za britský, bol u nás dominantný počas väčšiny druhej vlny pandémie.

Epidemická situácia sa už teraz na Slovensku zhoršuje. Počty nových odhalených prípadov sa postupne zvyšujú od 5. júla, keď krivka koronavírusu narazila na svoje dno.

Graf nižšie si môžete prepnúť do logaritmického zobrazenia, čo umožní vidieť aj zmenu krivky zo začiatku júla. Postupne rastie aj ďalší epidemiologický ukazovateľ – pozitivita PCR testovania.

Výskumy ukazujú, že očkovanie aj pri delta variante účinne chráni pred úmrtím a ťažkým priebehom. Účinnosť vakcín je o niečo nižšia ako pri alfa variante, no výrazne menej sa očkovaní nakazia, menej často majú vážne príznaky ochorenia a menej často zomierajú.

Dáta z USA ukazujú, že nezaočkovaní tvoria až 99,5 percenta úmrtí.

V súčasnosti je na Slovensku plne zaočkovaných 37 percent populácie a ďalšie takmer 4 percentá dostali aspoň prvú dávku. V očkovaní však zaostávame za väčšinou krajín Európskej únie.

Nákaza delta variantom má odlišný priebeh, ľudia si ho preto môžu mýliť so silnou nádchou. Kašeľ a strata čuchu už nie sú typické príznaky. Nakazení delta variantom sa najčastejšie sťažujú na bolesť hlavy a hrdla, plný nos a horúčku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie