Denník N

Chránené tatranské pleso s výhľadom na Kriváň predávajú cez inzerát, núkajú ho aj na akvapark

Jamské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký
Jamské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký

Jamské pleso v Tatrách, kam vedie obľúbená turistická trasa zo Štrbského plesa, je na predaj. Štát oň prišiel vlani, pripadlo dedičom po slávnom predkovi. Realitka zaň aj s okolím pýta štyri milióny eur, developerov láka na výstavbu. Oblasť je zákonom chránená.

Tento text je súčasťou projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Poprade a v Tatrách.

Malebné pleso v obklopení limbového hája, odkiaľ vidno Kriváň. Žiaden bager či žeriav v dohľade. Ani davy turistov. Tatranská príroda pri Jamskom plese doteraz pripomína divočinu.

Žijú tu chránené sokoly či hlucháne, ale aj rysy a vlky. Darí sa tu aj rastlinám, ktoré už inde vyhynuli. Z Červeného zoznamu rastlín Slovenska v tejto oblasti stále rastú chránené páperníky či ostrice.

„Ešte za socializmu sme si hovorili, to je naše pleso, i keď už naše nebolo. Keď sme ho získali, bol to dobrý pocit,“ hovorí 71-ročná Marianna Peštová, ktorá sa minulú zimu stala spolumajiteľkou Jamského plesa a jeho okolia.

„Rada som tam chodievala. Ako sme dostali papier, že nám patrí, som tam už pre boľavé nohy nezašla,“ prezrádza Peštovej sesternica, 80-ročná Tatiana Weidlichová.

Tento vzácny kus Vysokých Tatier už teda nepatrí štátu. Jamské pleso, ktoré je pár kilometrov od Štrbského plesa a spája ich obľúbená turistická trasa, získali Peštová a Weidlichová vlani v januári s dvoma príbuznými.

Okresný súd v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Poprade

Lesy SR

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie