Denník N

Pomôže nám v čase korony rozprávka o Kaiovi a Gerde?

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Tým najhlbším koreňom všetkých prekážok v našom boji s pandémiou je naše sebectvo.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Keď sa minulý rok na Slovensku začala prudko zdvíhať druhá vlna koronavírusovej pandémie, pomenoval som tri hlavné prekážky jej účinného potlačenia: I) hazardérstvo občanov, ktorí nákazu zľahčovali a nedodržiavali protiepidemické opatrenia; II) nezodpovednosť odborníkov, ktorí ich v tom podporovali, tvrdiac, že ide o banálne ochorenie; a III) neschopnosť politikov zvládnuť krízovú situáciu.

Skončilo to tisíckami ťažko chorých a mŕtvych. Boli to tí najzraniteľnejší, ktorí doplatili na hazardérstvo, nezodpovednosť a neschopnosť neohrozených.

Dnes máme na rozdiel od minulého roka v rukách účinnú obranu. Vakcínu, ktorá zaočkovaného chráni pred ochorením. Medzi nami je však aj veľa takých, čo sa zaočkovať zo zdravotných dôvodov nemôžu, napríklad ľudia, ktorí sa po transplantácii kostnej drene vyliečili z nádorového ochorenia, alebo ľudia s ťažkými chronickými chorobami. A existuje aj skupina obyvateľstva s oslabeným imunitným systémom, u ktorých vakcína nefunguje s dostatočnou účinnosťou.

Medzi nami bude vždy niekto zraniteľnejší, ako sme my. Vakcínou ochránime seba aj ich.

Tretia vlna narastá, ale nám sa ani po roku nepodarilo tie tri veľké prekážky odstrániť. Preto aj teraz hrozí, že nákaza si opäť vyžiada množstvo obetí. Najmä spomedzi nezaočkovaných, ktorí sa dať zaočkovať nechceli, aj keď mohli, ale aj spomedzi nezaočkovaných, ktorí sa zaočkovať chceli, ale nemohli.

Minulý rok sa tieto prekážky prejavovali napríklad v odmietaní nosiť rúško. Dnes, keď sa šíri nákazlivejšia forma nového koronavírusu a samotné rúško nás už nedokáže účinne ochrániť, sa tieto prekážky ukazujú v odmietaní dať sa zaočkovať.

Keď sa na konci minulého roka na Slovensku očkovanie proti covidu-19 rozbiehalo, ozývalo sa veľa ľudí, ktorí vakcínu nechceli. Myslel som si vtedy, že na vine je naša nevzdelanosť. Po niekoľkých mesiacoch očkovania, ktoré prebieha na celom svete, si to už nemyslím.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie