Denník N

Dva (letné) dni v Bratislave. Prvá časť: deň škaredý

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V poslednom čase mám pocit, že vozidlá MHD sú vlastne také pojazdné sprchárne, kde vás spoluobčania špricujú ostrými prúdmi sprostoty a vulgárnosti.

Autorka je spisovateľka

Blížim sa k čunovskému jazeru, predo mnou staršia elegantná dvojica na bicykloch. Oprú ich o strom a schádzajú k brehu. Vo vode je ďalší pár – približne ich rovesníci akurát dvakrát takí tuční (politicky korektne by som asi mala napísať: vytláčajúci dvakrát toľko vody).

Cyklisti pomaly vchádzajú do vody, osmeľujú sa a rozprávajú. Po francúzsky. Keď to počuje muž v jazere, obráti sa k svojej žene: „Tak už sú tu – Rakúšania! Tí všetko vyčmuchajú, sú ešte horší ako Česi.“ Domáci chvíľu uprene pozorujú Francúza, ktorý opatrne pláva pomalými tempami. „No veru, môj zlatý, tu treba plávať, toto nie je more, tu ťa to nebude nadnášať…“

Odchádzam od jazera a nasadám na autobus. V poslednom čase mám pocit, že vozidlá MHD sú vlastne také pojazdné sprchárne. Môžete tu dostať škótske streky nebývalej intenzity. Akoby vás tu vybraní spoluobčania špricovali ostrými prúdmi sprostoty a vulgárnosti. Horúcimi a ľadovými vzápätí.

Deduško, čo si sadol vedľa mládenca, mu začne ordinovať rady do života.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie