Denník N

Pred stresom v práci ušli manželia Muszkovci do Bojníc, otvorili si zmrzlináreň, šmolkovú však nepredávajú

Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Je päť hodín ráno a Mária práve začína pracovať na nových príchutiach zmrzliny, ktoré dnes ponúkne svojim zákazníkom v centre Bojníc. Podrvené oriešky, kávu či pečený slaný karamel vyberá z nádoby a pridáva do hrnca. Zmiešava to do hotovej zmesi k pasterizovanému mlieku z lokálnej farmy. To ešte deň predtým chystal Peter do neskorých večerných hodín, aby bolo na ďalší deň pripravené.

Každý deň tak vo svojom zmrzlinovom stánku ponúkajú dvanásť rôznych príchutí. Snažia sa ich pravidelne aspoň po troch dňoch obmieňať. Vymýšľať a skúšať nové druhy baví najmä Máriu.

“Pridáte štipku škorice, vanilkových luskov či pražených orieškov, aj tak sa dá ešte vylepšiť pôvodný recept,” opisuje. Za jeden deň uvaria vyše desať kilogramov zmrzliny z každej príchute. Peter tvrdí, že sa im niekedy podarí predať cez silný víkend aj tristo kilogramov zmrzliny.

O päť hodín neskôr musí byť všetko nachystané tak, aby hotové výrobky odviezli do stánku a do ďalšej prevádzky, ktorú majú v Prievidzi. “Pôvodne sme neuvažovali nad otvorením ďalšej prevádzky, ale dostali sme ponuku, a tak sme sa do toho pustili,” približuje expanziu firmy.

V popoludňajších hodinách stojí pred stánkom neďaleko námestia pár desiatok ľudí, čakajú, kým si budú môcť vybrať tú svoju obľúbenú príchuť. Peter hovorí, že keď prvýkrát otvorili prevádzku, stál pred ich stánkom niekoľkometrový rad ľudí.

Stánok spolu s vybavením kúpili

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Denník N v Prievidzi

Gastro a jedlo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie