Denník N

Keď v Košiciach začínala, väčšinu diel hneď zničili, dnes na Bielu noc chodia davy

Jedným z najväčších lákadiel bratislavskej Bielej noci bude dielo belgickej skupiny ATK!, ktorá nasvieti a ozvučí budovu Slovenského rozhlasu - autorská vizualizácia.
Jedným z najväčších lákadiel bratislavskej Bielej noci bude dielo belgickej skupiny ATK!, ktorá nasvieti a ozvučí budovu Slovenského rozhlasu – autorská vizualizácia.

Biela noc vznikla v Paríži, no dnes tento festival súčasného umenia funguje v New Yorku, Chicagu a vďaka Zuzane Pacákovej už päť rokov aj v Košiciach. V októbri sa k nim pridá Bratislava.

Pamätá si to celkom presne. Do Paríža sa presťahovala v auguste, na jeseň sa jej začínala škola. Koncom septembra už nikto v meste nehovoril o ničom inom, len o Bielej noci. Až sa hanbila spýtať, čo to vlastne, každý o nej rozprával s absolútnou samozrejmosťou. Keď potom v prvú októbrovú sobotu vyšla z domu, už sa nič nemusela pýtať. Aj na kraji mesta bolo jasné, že v Paríži sa deje čosi výnimočné. Do centra smerovali masy ľudí.

„Zdalo sa mi to ako sci-fi. Bolo to neuveriteľné. Veď v košickej galérii bolo zvláštne už to, ak som tam nebola úplne sama. Nerozumela som, ako je možné, že tu išla za umením taká ohromná masa ľudí,“ hovorí Zuzana Pacáková.

Fungovalo by to aj v Košiciach? Vyšiel by niekto do ulíc, keby sme tam priniesli súčasné umenie? Rozmýšľala nad tým, ale zdalo sa jej to rovnako nepredstaviteľné ako to, čo pred sebou videla.

V Paríži napokon žila sedem rokov. Na Sorbonne získala dva tituly. Pred piatimi rokmi urobila prvú Bielu noc v Košiciach. Do dvadsiatej druhej hodiny bola väčšina diel zničená. Ľudia na to neboli zvyknutí. Dnes ich chodí do ulíc viac než na oslavy Nového roka. A 10. októbra zažije prvú Bielu noc aj Bratislava.

Amanda Parer / Narušitelia / AU. Svetelná monumentálna inštalácia, Hlavné námestie
Na Hlavnom námestí v Bratislave bude 10. októbra svetelná inštalácia Amandy Parer / Narušitelia / AU. V Košiciach ich zažijete na Hlavnej ulici.

Elise Morin, Florent Albinet / Walden Raft / FR, objekt, Štrkovecké jazero
Jedno dielo bude trochu ďalej od centra – drevený objekt Elise Morin a Florent Albinet / Walden Raft / FR, lokáciou by malo byť Štrkovecké jazero. Dielo tu zostane ako jediné dlhšie než na jednu noc. V Košiciach ho uvidíte na sídlisku Nad Jazerom.

Toto je umenie, zážitok

Biela noc je festival súčasného umenia, ale nevymysleli ju kurátori, ani umelci, ani galérie, ale mesto. Oddeleniu kultúry na parížskej radnici sa zdalo, že imidž Paríža by nemusel stáť iba na historickom centre a pamiatkach. Chceli vytvoriť čosi, čo by bolo zamerané na súčasné umenie, no zároveň by to vyzdvihovalo aj mesto, jeho urbanizmus a netvárilo sa pritom príliš elitársky a nedostupne.

„Bariéra medzi súčasným umením a divákmi nie je len na Slovensku, ale všade. Tu ju chceli zrušiť a vyzývali ľudí, aby sa prišli pozrieť – nie do galérie, ale do ulíc, kam umiestnili umenie, ktoré je založené na vnemovom zážitku, estetike a vizuálnej stránke. Chceli docieliť, aby z neho diváci mali zážitok, aby sa stretli v meste s priateľmi, aby sa o ňom rozprávali, prišli mu na chuť a túžili ho viac spoznať aj v iné dni,“ hovorí Zuzana.

Fungovalo to. A nielen na ňu. S festivalovou mapou v rukách brázdia Paríž v prvú októbrovú sobotu aj tri milióny divákov. Z Paríža sa nápad presunul do Los Angeles, Madridu, Bukurešti či Petrohradu a pred piatimi rokmi vďaka nej aj do Košíc.

Dielo Waste Landscape od Elise Morin v košickej kunsthalle. Foto - David Hanko.
Dielo Waste Landscape od Elise Morin v košickej Kunsthalle. Foto – David Hanko.

Dielo Cloud, Brown Garrett pre košickú Bielu noc. Foto - David Hanko.
Dielo Cloud, Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett pre košickú Bielu noc 2014.

Cloud, Brown Garrett na košickej Bielej noci. Foto - David Hanko.
Dielo Cloud, Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett pre košickú Bielu noc 2014. Foto Michaela Demočková

Skúsme to doma

V čase, keď ohúrená stála na prvej parížskej Bielej noci, jej nenapadlo reálne uvažovať nad tým, že by čosi podobné mohlo byť aj u nás. Jej rodné Košice však získali titul Európskeho hlavného mesta kultúry a to menilo celú situáciu. „Prečítala som si, že hľadajú nové projekty, tak som si povedala, že to skúsim s Bielou nocou,“ hovorí Zuzana. Stretla sa so Zorou Jaurovou, ktorá v tom čase viedla umelecký program projektu, a tej sa nápad páčil.

„Pustila som sa do toho s absolútnou začiatočníckou nevedomosťou. Mala som však veľmi výhodné podmienky – mala som rozpočet, síce ohromne nízky, ale predsa – a mala som aj administratívny a produkčný tím EHMK, ktorý mi so všetkým pomáhal. A mala som plnú dôveru od Zory. Nepoznala ma, bola som študentka, ale ona mi dala šancu,“ hovorí Zuzana.

Samozrejme, pôsobenie v tíme EHMK nebolo vždy bezproblémové. „Každý, kto v ňom bol, si prešiel sínusoidou odhodlania ostať a vydržať alebo sa zbaliť a odísť. Bol to kolos a je prirodzené, že sa vyskytli aj chyby – veď sme to všetko robili prvý raz. Biela noc sa síce od začiatku profilovala samostatne, ale bez EHMK by zrejme neexistovala,“ hovorí Zuzana.

Priznáva, že ani dnes v Košiciach veci nefungujú úplne ideálne, ale myslí si, že titul mal pre mesto zmysel a najdôležitejšia zmena naozaj nastala. „Keď som odchádzala do Francúzska pred desiatimi rokmi, pojem súčasné umenie bol úplne mimo uvažovania obyčajných ľudí. Keď sme robili prvú Bielu noc, k mape prislúchal slovník pojmov, ktorý vysvetľoval, čo je inštalácia, čo je súčasné umenie – ľudia tomu nerozumeli. Dnes je to úplne inde. Kultúra sa stala súčasťou života mesta a ľudia sú schopní rozprávať sa o nej na rôznych úrovniach, a to je obrovský posun,“ hovorí.

Biela noc sa medzičasom od organizácie Košice 2013 osamostatnila ako občianske združenie, stále však úzko spolupracujú. Nielen s ňou, ale aj rôznymi inými košickými organizáciami a inštitúciami. „Biela noc je vlastne asi jediná akcia, kde sa vedľa seba na jednej mape ocitnú Tabačka, Kasárne aj Štátne divadlo alebo iné subjekty, ktoré bežne spolu nespolupracujú, a o to ide – sprístupniť súčasné umenie všetkým a najlepšie, ako to spolu dokážeme.“

Dielo Joanie Lemercier Fuji na košickej Bielej noci 2014. Foto - David Hanko.
Dielo Fuji od Joanie Lemercier na košickej Bielej noci 2014. Uvidíte ho tento rok v bratislavskej SODA Gallery. Foto – David Hanko.

Elise Morin: Golden Age v Košiciach.
Elise Morin: Golden Age v Košiciach. Foto – David Hanko

Braňo Bernár: Kvapky, košická Biela noc.
Braňo Bernár: Kvapky, košická Biela noc. Foto – Peter Uhrín

Jedna noc a dosť

V Košiciach festival zostáva, opäť bude v prvú októbrovú sobotu. Druhá sobota v mesiaci bude patriť Bratislave. Dve tretiny programu sú odlišné, iba headlineri ostávajú. Ich diela sa však v Košiciach a Bratislave budú čiastočne líšiť.

Na Bielej noci je totiž výnimočné aj to, že viaceré z diel vznikajú priamo pre konkrétne miesto. Na jeden večer sa zažnú a ostanú už iba v spomienkach a na fotkách. V Bratislave to bude napríklad dielo od belgických „digitálnych virtuózov“ ATK!, ktorí špeciálne osvetlia a ozvučia budovu rozhlasu na Mýtnej ulici. Diela však budú prakticky všade v rámci okruhu centra hlavného mesta medzi Ufom, Medickou záhradou, A4-kou, Photoportom a Bratislavským hradom.

Diváci dostanú na trase Bielej noci zadarmo mapu s inštrukciami, jednou z najdôležitejších je však podľa Zuzany Pacákovej tá, že človek by si z nej mal vybrať. „Je to ako veľký hudobný festival. Nemôžete stihnúť všetko, a ak sa o to budete pokúšať, môže to stratiť zmysel, lebo si diela poriadne nevychutnáte.“

Klaus Obermaier / Tancujúci dom / AT, interatkívny mapping a zvuková inštalácia. Fasáda Erdodyho paláca, Ventúrska 1
Klaus Obermaier / Tancujúci dom / AT, interatkívny mapping a zvuková inštalácia. Fasáda Erdodyho paláca, Ventúrska 1

Vincent Leroy / Mechanické pole / FR, priestorová svetelná inštalácia, Medická záhrada, Blumentálska 10
Vincent Leroy / Mechanické pole / FR, priestorová svetelná inštalácia, Medická záhrada, Blumentálska 10 v Bratislave, Mestský park v Košiciach.

fuse* / Ljós / IT. digitálna projekcia/tanec/akrobacia, Stará tržnica, Námestie SNP 25
fuse* / Ljós / IT. digitálna projekcia/tanec/akrobacia, Stará tržnica, Námestie SNP 25 v Bratislave, Kunsthalle Košice.

Dobré publikum

Miesta, kde diela v Košiciach či Bratislave nájdete, nie sú vybrané náhodou. Za každým dielom a miestom je iný príbeh. Fakt je ten, že dosť ich vzniká na mieru, ako spomínané dielo ATK!

„Páči sa mi byť pri vzniku diela. Poznala som tvorbu ATK! Ukázala som im pyramídu a začali sa mesiace práce, ktorú naživo uvidíme až deň pred festivalom, čo je síce riskantné, ale vzrušujúce. V Košiciach budú zasa pracovať so starou opustenou synagógou. Nebaví ma robiť obyčajné výstavy, keď mi umelec donesie obrazy a ja si ich zavesím v galérii,“ hovorí Zuzana.

Dnes sú už bežnou súčasťou programu aj svetoví umelci, ktorých diela zažili aj diváci parížskej Bielej noci. Zuzana však vraví, že na slovenské podmienky sa nesťažujú, naopak, zdá sa im, že naše publikum je akési spontánnejšie a reaguje intenzívnejšie než Parížania. „Ale to je možno tým, že ohúriť niekoho v Paríži je ťažké. Už sú zvyknutí na monumentálne diela za hromadu peňazí.“

Okrem prvej Bielej noci sa totiž veľmi dobre pamätá aj na to, že jej spolužiaci poznali Louvre asi tak dobre ako my Tesco. Keď im dnes hovorí, že robí Bielu noc na Slovensku, iba neveriacky krútia hlavami. „Robia si zo mňa žarty, že som iste musela podplatiť minimálne prezidenta. V Paríži by vás k takému čomusi nepustili, kým nemáte aspoň štyridsať rokov,“ hovorí so smiechom. V tomto prípade je asi dobre, že u nás to predsa len občas funguje inak.

Zuzana Pacáková.
Zuzana Pacáková.

Zuzana Pacáková (1986) – pochádza z Košíc, na parížskej Sorbonne získala dva tituly – z koncepcie a riadenia kultúrnych projektov a z vedy a techniky vystavovania a kurátorských štúdií súčasného umenia. Pred piatimi rokmi založila Bielu noc v Košiciach, kde neskôr pôsobila ako dramaturgička vizuálneho umenia v mestskej organizácii Košice 2013. Dnes riadi občianske združenie Biela noc. Festival prinesie tento rok 150 umelcov z rôznych krajín. Program v Košiciach aj Bratislave nájdete na stránke bielanoc.sk.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Biela noc

Kultúra

Teraz najčítanejšie