Denník N

Sama proti všetkým. Varín odmietol zrušiť poslednú ulicu pomenovanú podľa Tisa a poslankyni radí vysťahovať sa

Tisov návrat na Slovensko po úteku na sklonku vojny bol v putách. Vpravo hore názov ulice vo Varíne a dole pamätník obetiam SNP vo Varíne. Foto - TASR
Tisov návrat na Slovensko po úteku na sklonku vojny bol v putách. Vpravo hore názov ulice vo Varíne a dole pamätník obetiam SNP vo Varíne. Foto – TASR

Obecné zastupiteľstvo počká, ako prípad ulice vyhodnotí NAKA, prokuratúra a súd, a potom zorganizuje miestne referendum.

Varín je poslednou obcou na Slovensku, kde zostáva ulica pomenovaná po prezidentovi vojnového slovenského štátu Jozefovi Tisovi. Miestni si na oficiálne dokumenty budú písať Ulicu Dr. Jozefa Tisu (aj s chybou v skloňovaní) aj po tom, ako pomenovanie začala vyšetrovať Národná kriminálna agentúra.

Varínski poslanci v utorok neodhlasovali zmenu názvu Tisovej ulice. Počkajú na výsledky policajného vyšetrovania a závery súdu. Potom usporiadajú miestne referendum.

Poslankyňa sa má odsťahovať

Vo Varíne neďaleko Žiliny je jedenásť obecných poslancov, ktorí názov mohli zmeniť. Zmenu navrhla obecná poslankyňa Lenka Ticháková.

Varín
Miestna poslankyňa Lenka Ticháková je presvedčená o tom, že Tiso si ulicu v ich obci nezaslúži. Foto N – Daniel Vražda

Poslanci v utorok neskoro popoludní názov ulice nezmenili a desiatky prítomných Varínčanov, podľa reakcií hrdých na Jozefa Tisa, odporučili svojej susede, ktorá vraj robí Varínu hanbu, aby sa odsťahovala. Prípadne si má dať dvere na rodinnom dome do opačnej strany, kde je ulica s iným názvom – Andreja Hlinku. Teda ak sa jej niečo nepáči.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie