Denník N

Lukašenko stratil posledné zábrany. Vybrali sme sedem najdesivejších zločinov jeho režimu

Alexandr Lukašenko podľa bieloruskej analytičky vytvoril prostredie, kde sa tie najbrutálnejšie zločiny nielenže tolerujú, ale sú aj žiadané. Foto - TASR/AP
Alexandr Lukašenko podľa bieloruskej analytičky vytvoril prostredie, kde sa tie najbrutálnejšie zločiny nielenže tolerujú, ale sú aj žiadané. Foto – TASR/AP

Prípad bieloruskej športovkyne, uneseného lietadla s novinárom či záhadná smrť aktivistu v Kyjeve ukazujú, ako ďaleko je bieloruský režim schopný zájsť. Zločinov, ktorých sa dopúšťa na svojich občanoch, je však oveľa viac.

Prípad 24-ročnej šprintérky Krysciny Cimanovskej by ste čakali skôr na olympijských hrách v Tokiu v roku 1964 než na tých súčasných v roku 2021.

Za kritiku vlastného olympijského tímu chceli Cimanovskú posadiť do lietadla domov, no nakoniec ju ochránila japonská polícia a v Poľsku získala politický azyl. Okamžite ju začala očierňovať propaganda, s čím má skúsenosti viacero špičkových športovcov, ktorí sú za kritiku režimu vykresľovaní ako nepriatelia štátu.

Bieloruský režim Alexandra Lukašenka, ktorý je pri moci už 27 rokov, neustále posúva hranice, čoho je schopný. V máji to bol únos lietadla RynAiru z Atén do Vilniusu, len aby zatkli novinára Ramana Prataseviča a jeho ruskú priateľku.

Režim bez zábran

Najnovšie šokoval svet prípad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie